Diari La Veu del País Valencià
El Museu Nacional de l’Iran exposa fins al 8 d’abril una rèplica exacta en 3D de la Dama d’Elx

TEHERÁN. Una rèplica exacta escanejada en tres dimensions (3D) de la Dama d’Elx, obra mestra de l’art iber, s’exhibirà des d’aquest diumenge en les vitrines del Museu Nacional de l’Iran, a Teheran, amb motiu de l’exposició “Alacant. Tresors del Marq”.

La col·lecció, de 283 peces seleccionades del Museu Arqueològic de la Diputació d’Alacant (Marq), s’inaugurarà a mitjan vesprada d’aquest diumenge en la capital iraniana en un acte al qual està previst que acudisquen el ministre de Cultura, Patrimoni, Turisme, Artesania i Museus del país persa, Alí Asghar Moonesan, i l’ambaixador d’Espanya a Teheran, Eduardo López Busquets, entre d’altres.

El Marq es converteix en el primer museu espanyol que porta una col·lecció a l’Iran i en el cinqué europeu, només per darrere del British Museum de Londres (1972), el Capitolí de Vaticà (2015), el Louvre francés (2018) i el Drents de Assen (Holanda en 2019).

Els 283 objectes minuciosament triats que podran visitar-se a Teheran fins al 8 d’abril del 2020 repassen la presència de les civilitzacions del Mediterrani des de la Prehistòria fins a l’Edat Moderna i totes són originals a excepció de quatre rèpliques.

La de la Dama d’Elx no és una còpia qualsevol, ja que es va fer el 2003 fruit d’un ambiciós conveni entre el Museu Arqueològic Nacional (MAN), on es troba l’original, i la Diputació d’Alacant, en col·laboració amb la Universitat Miguel Hernández (UMH).

Aquesta peça va ser realitzada amb tecnologia làser sobre un suport a base de pedres calcàries d’una pedrera d’Elx, polvoritzades i aglutinades amb resina i morter.

La Dama d’Elx ja preparada per a l’exposició de Teheran reflecteix la forma, la superfície general i, fins i tot, les imperfeccions de l’original, i ofereix detalls com les restes de pintura o els efectes provocats pel pas del temps.

A més d’aquesta peça fonamental de l’art iber, entre altres tres rèpliques destaca la Mà de Bronze trobada en el jaciment romà de Lucentum (segle I d. de C.) que empunya una espasa amb una excepcional àguila de dos caps.

Aquesta peça correspon a la mà d’un emperador i és un autèntic enigma per als arqueòlegs internacionals experts en el món clàssic, perquè és l’únic exemple trobat fins ara d’una escultura romana amb una àguila bicèfala.

Hi ha nombrosos exemples d’àguiles d’un cap en el món romà, però mai de dos, i encara que una àguila bicèfala protagonitza l’escut de Rússia, aquest símbol tampoc prové dels romans, sinó de la caiguda de l’imperi Bizantí, quan els tsars la van adoptar.

Junt amb la Dama d’Elx i la mà de bronze romana, s’exposaran en el Museu Nacional de l’Iran (MNI) rèpliques de la làpida commemorativa de la fundació de la mesquita del Ribat de Guardamar del Segura i una làmina de plom del jaciment de la Serreta d’Alcoi amb escriptura grecoibérica.

La resta de peces de l’exposició del Marq són originals, i van des de peces de sílex del Paleolític a ventalls i monedes d’or del segle XIX passant per àmfores, armes, ceràmiques i joies de les diferents civilitzacions mediterrànies.

La comitiva d’Alacant està encapçalada pel director gerent de la Fundació Marq, Josep Albert Cortés, i el director tècnic del centre expositiu, Manuel Olcina, i en la col·locació en les vitrines del MNI han col·laborat quatre “correus” del Marq: la restauradora Silvia Roca i els arqueòlegs i tècnics d’exposicions Teresa Ximénez de Embún, Consuelo Roca i Juan Antonio López.

Aquesta col·lecció és una contraprestació a l’exhibició a Alacant durant els últims sis mesos de la col·lecció del MNI. Bressol de Civilitzacions’, formada per 195 peces taxades per un valor en conjunt de 62,9 milions d’euros.

Comparteix

Icona de pantalla completa