Música i Lletra: la cançó d'autor com a barrera contra el feixisme i la intolerància

Mara Aranda, Miquel Gil, Carles Pastor, Roger Mas i Clara Peya presenten els seus últims discs al festival de Xàtiva, que completa el cartell d'aquesta quarta edició amb l'actuació de Paco Ibáñez, Anari i Dani Miquel 
21 març 2019 11:39h
El festival Música i Lletra es concentra durant el mes de maig al Gran Teatre de Xàtiva i al Jardí de la Pau. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. La cançó d'autor mai no ha sigut aliena al context i als esdeveniments polítics. El moment actual al País Valencià reclama del gènere eixa responsabilitat intrínseca i més ara, amb unes eleccions a l'horitzó i "uns discursos antidemocràtics que estan proliferant", ha explicat aquest dijous Feliu Ventura, el director artístic del festival Música i Lletra (MiL) de Xàtiva (la Costera) durant la presentació del cartell d'aquesta quarta edició. 

El MiL vol aquest any crear un cordó sanitari davant el feixisme i la intolerància amb un cartell eclèctic que repassa tots els estils de la cançó. Des de la tradició del gènere de Paco Ibáñez o Miquel Gil a la música popular de Dani Miquel i a la proposta més roquera de la cantant basca Anari. "Hi ha un discurs polític molt fort", ha remarcat Ventura sobre el programa de la quarta edició del festival.

La quarta edició s'ha concentrat en el temps i ha passat de dos mesos –entre maig i juny– a només el mes de maig i manté, tal com ha defensat el director artístic, el compromís amb els drets laborals dels artistes, la paritat en les programacions –tot i que aquests anys s'ha passat de 5 artistes el 2018 a tres en 2019– i els valors democràtics. Enguany, a més a més, el MiL és per primera vegada un festival coorganitzat entre l'Ajuntament de Xàtiva i l'Institut Valencià de Cultura. "És un festival d'interés especial i únic perquè té una concepció ampla de la cançó d'autor", ha ressaltat Marga Landete, la directora adjunta de Música i Cultura Popular de l'IVC.

Quan va nàixer Música i Lletra "volíem que fora un festival de referència al País Valencià", ha defensat Alfred Boluda, el regidor responsable del Gran Teatre de Xàtiva, i ara, després de tres edicions, "el que ens faltaria és arrossegar més públic perquè el festival s'ha consolidat i té el reconeixement de les institucions", ha indicat Boluda. Enguany, el MiL manté els preus populars: les entrades de bestreta oscil·len entre els 11,5 euros i els 13,5 euros, els abonaments tenen un preu de 36 euros, els menors de 12 anys acompanyats tindran entrada gratuïta a tota la programació i es posa en marxa una sèrie de descomptes en les pernoctacions al municipi de la Costera.

Un cant a la diferència

El muralista Elías Taño signa el cartell d'aquesta edició que té per lema 'Jo cante a la diferència' i fa un homenatge a Violeta Parra, a la cançó andina i llatinoamericana com a arma contra el feixisme i la intolerància, ha explicat l'autor. "El MiL és una barrera higiènica davant el feixisme", ha ressaltat Feliu Ventura sobre el missatge que vol traslladar el festival en aquests moments.

Amb aquesta premissa, el 3 de maig s'inaugura la quarta edició del MiL amb el concert de Dani Miquel, a les 17 hores, al Jardí de la Pau –amb entrada gratuïta– i, posteriorment, tindrà lloc la final del MiL Descobreix, que aquest 2019 celebra la tercera edició d'aquest concurs de joves cantautors per al qual s'acaba d'obrir el termini per a presentar propostes.

L'il·lustrador Elias Taño signa el cartell d'aquesta edició del MiL amb què ret homenatge a la cantautora Violeta Parra. / DANIEL GARCÍA-SALA

Roger Mas actua també el dia 3 de maig a les 22 hores –tots els concerts nocturns són a la mateixa hora. El cantautor català presenta el seu darrer treball, Parnàs (Satélite K, 2018), i farà un repàs al seu repertori que abraça vint anys de carrera. Posteriorment, la cantautora Clara Peya durà fins al Gran Teatre de Xàtiva el seu darrer Estómac (Satélite K, 2018).

"No sabem quantes ocasions queden per a veure actuar Paco Ibáñez i volíem que Xàtiva fora una d'aquestes", ha defensat el director artístic del festival davant una possible retirada del cantautor valencià. Ibáñez rememorarà el 50é aniversari del seu concert a l'Olympia amb un espectacle de dues hores.

El 10 de maig, Carles Pastor presenta Andròmina (La casa calba, 2018), l'últim disc del valencià que li va valdre el premi Ovidi Montllor al millor disc de cançó d'autor de 2018 i la nominació a millor disc pop dels Premis Carles Santos de la Música Valenciana del mateix any. Després de l'actuació del música de Montaverner (la Vall d'Albaida), serà el torn de la basca Anari, qui farà a Xàtiva un repàs a la seua discografia valorada tant per la proposta musical com per la qualitat literària de les lletres.

El concert de cloenda d'aquesta quarta edició el protagonitzaran Mara Aranda i Miquel Gil el dia 11 de maig. Ambdós músics valencians presenten disc a Xàtiva. En el cas de la cantant de València, durà al Gran Teatre el seu darrer Sefarad en el corazón de Turquia (autoeditat, 2019), la segona entrega d'aquest projecte de recuperació de patrimoni musical dels sefardites que van exportar per la Mediterrània després de la seua expulsió de la Corona d'Aragó.

Miquel Gil, al seu torn, presenta Geometries (Temps Record, 2019), el darrer àlbum discogràfic del músic de Catarroja (l'Horta Sud) després de set anys del seu anterior Per Marcianes (Temps Record, 2011) i de presentar, junt amb Pep Gimeno 'Botifarra', un espai televisiu en À Punt.

next