Diari La Veu del País Valencià
La NASA premia una enginyera de telecomunicació de la Universitat Politècnica de València

VALÈNCIA (EP). La valenciana Eva Peral, enginyera de telecomunicació per la Universitat Politècnica de València, ha rebut la Medalla a l’Èxit Públic de la NASA, atorgada a aquelles persones que han fet possible l’èxit d’una missió de l’agència espacial nord-americana.

Per a l’enginyera de la UPV “és un gran honor” rebre aquesta distinció, que li ha sigut concedida per les seues aportacions a la missió espacial RainCube, la primera amb un radar en una classe de microsatèl·lit que es denomina CubeSat.

Els CubeSats són satèl·lits de la grandària d’una caixa de sabates, amb “grans limitacions de potència i de massa”. “Per a RainCube hem inventat una nova arquitectura que permet reduir la massa, la potència i el volum en un factor entre 10 i 100”. Això es tradueix en “un estalvi significatiu del cost d’enviar el satèl·lit a l’espai”, ha detallat.

RainCube és “un radar atmosfèric que mesura la precipitació de manera global”. Anteriorment, s’han enviat a l’espai satèl·lits similars a RainCube, però suposen un pressupost tan elevat que només és possible posar en òrbita un cada diversos anys.

“Amb RainCube el cost ha disminuït tant que podrem enviar una constel·lació d’aquests xicotets satèl·lits, i així incrementar el mostreig temporal i espacial de la precipitació a nivell global. Això permetrà, en un futur, millorar els models climàtics i obtindre prediccions més precises del clima”, ha detallat Eva Peral.

L’enginyera valenciana treballa actualment al Jet Propusion Lab de la NASA a Pasadena (Califòrnia). A més de la seua responsabilitat en RainCube, Peral és l’enginyera de sistemes del radar de la missió SWOT, “que té com a objectiu millorar el nostre coneixement de la topografia dels oceans i dels canvis hidrològics a escala global”.

Eva Peral va viatjar als Estats Units amb “una beca de la Caixa per a realitzar el seu doctorat i, poc després, va acceptar una oferta de treball”. Del seu pas per la Universitat Politècnica de València recorda “professors excepcionals, com ara José Capmany, Javier Martí i Juan Ramón Torregrosa”. Ha indicat que “la carrera no acaba en la universitat, sinó que és un procés d’aprenentatge continu, al llarg de tota la vida professional”.

Comparteix

Icona de pantalla completa