Diari La Veu del País Valencià
Natura, coves i ibers: tot el que has de saber sobre les rutes d’estiu als jaciments prehistòrics valencians

VALÈNCIA. L’àrea de Cultura de la Diputació de València, el Museu de Prehistòria de València i els Ajuntaments d’Olocau, Moixent, Tavernes de la Valldigna, Llíria, Caudete de las Fuentes, Montcada, Camporrobles, Gàtova, Ademús, Aras de los Olmos, Sagunt i el Villar han posat en marxa per a aquest estiu diferents rutes que combinen natura, coves i prehistòria a través d’una oferta d’activitats que té la finalitat de difondre el patrimoni arqueològic i prehistòric valencià.

Així, durant els mesos de juliol i agost es poden realitzar visites guiades i tallers didàctics, rutes de senderisme i tasts vinícoles i gastronòmics que permetran als visitants apropar-se a una part fonamental del patrimoni històric i cultural de les comarques de la demarcació de València. Què has de saber si vols descobrir el jaciment del Puntal dels Llops, la llar del Guerrer de Moixent o la Cava de Bolomor? La corporació, a través d’un comunicat, ha donat tots els detalls per a facilitar la informació sobre horaris i reserva d’entrades a 10 enclavaments arqueològics per a descobrir els primers habitants i l’ocupació ibèrica de l’actual territori valencià.

El Puntal dels Llops, a Olocau

El jaciment de Puntal dels Llops està ubicat al municipi d’Olocau, a la comarca del Camp de Túria. Durant els mesos de juliol i agost, des de les 9.30 hores fins a les 13.30 hores es podrà visitar gratuïtament amb guia.

El Puntal dels Llops va ser una fortalesa clau per a la defensa i la vigilància del territori edetà, ocupat durant els segles V i II aC i de la qual destaquen la seua muralla, la torre de guaita i un conjunt d’habitacions obertes en un carrer central que recorre longitudinalment l’assentament.

Les persones interessades poden reservar les entrades per a visitar Olocau telefonant al 672 794 404 o escrivint a [email protected].

La llar del guerrer de Moixent

El jaciment de la Bastida de les Alcusses, situat a Moixent, a la comarca de la Costera, ofereix visites guiades gratuïtes de dimecres a diumenge, de 10.30 a 14 hores, des del 15 de juny fins al 15 de setembre. En els mateixos mesos, també es podrà visitar el jaciment de manera lliure, de dimarts a diumenge, de 10 a 14 hores i de 18 a 19.30 hores.

Aquest assentament iber destaca pel seu sistema defensiu conformat per una muralla, diverses torres adossades i quatre portes d’accés.

Les persones interessades poden reservar les entrades per a visitar la llar del guerrer de Moixent telefonant al 687 836 717 o al 687 836 545, o escrivint al correu electrònic [email protected].

Visita nocturna a la Cova del Bolomor

La Cova del Bolomor és un jaciment situat a Tavernes de la Valldigna, a la comarca de la Safor, i es podrà visitar també amb guia els dies 6 i 13 de juliol, i el dia 3 d’agost a les 19 hores. A més, els visitants podran optar per gaudir d’una visita guiada nocturna els dies 20 de juliol i 10 d’agost.

Bolomor és un jaciment paleolític únic al món, en el qual s’han recuperat al llarg d’anys de treball més de 50.000 peces lítiques treballades i prop de 500.000 ossos que constitueixen una de les màximes col·leccions fòssils del plistocé mitjà a l’Estat.

Les persones interessades poden reservar les entrades per a visitar la cova del Bolomor telefonant al 645 977 022 o al 962 885 264, o escrivint al correu electrònic [email protected].

Descobrir el Tossal de Sant Miquel i el Castellet de Bernabé

El Tossal de Sant Miquel i el Castellet de Bernabé, ambdós situats a la localitat de Llíria, podran visitar-se aquest estiu tant de manera lliure com guiada. Les persones visitants que s’apropen fins a la localitat del Camp de Túria descobriran que el Tossal de Sant Miquel era una gran ciutat habitada entre els segles V i II abans de l’era actual, identificada amb l’antiga Edeta.

El Castellet de Bernabé, per la seua banda, és un caseriu emmurallat destinat a l’explotació agrària i ramadera, ocupat entre els segles V i III aC. Les persones interessades poden reservar les entrades per a visitar el Tossal de Sant Miquel i el Castellet de Bernabé telefonant a l’oficina de Tourist-Info Llíria, al 962 791 522, o escrivint al correu electrònic [email protected].

Arqueoastronomia i vetlades al vespre a Kelin

Les visites guiades gratuïtes organitzades al jaciment de Kelin, ubicat a Caudete de las Fuentes, a la Plana d’Utiel, es realitzaran durant els mesos de juliol i agost, de dijous a diumenge, des de les 9.30 hores fins a les 14 hores, i de 18 hores a 21 hores.

El 19 de juliol es podrà gaudir d’una jornada d’arqueoastronomia, i l’1 i el 16 d’agost, d’una vetlada que començarà a poqueta nit al jaciment de Kelin.

L’antiga ciutat ibèrica de Kelin va viure el seu màxim esplendor entorn els segles IV-III aC i va arribar a convertir-se en la capital d’un ampli territori iber.

La informació i les reserves per a visitar el jaciment iber s’han de fer telefonant al 962 319 002 o escrivint al correu electrònic [email protected].

El Tòs Pelat, a Montcada

El jaciment ibèric de Tòs Pelat, a Montcada, ofereix visites guiades gratuïtes els dies 29 de juny i 27 de juliol que eixiran des de l’Ermita de Santa Bàrbara a les 10 hores. Aquest jaciment compta amb una gran muralla excavada i un sector de grans habitatges, i conserva també part d’un antic carrer.

La posició geogràfica del Tòs Pelat entre les grans ciutats d’Edeta i Arse la va convertir en un important punt comercial entre ambdues urbs iberes. Per a fer les reserves, els visitants hauran de telefonar al 961 301 752 o escriure al correu electrònic [email protected].

Natura, gastronomia i arqueologia al Molón de Camporrobles

El Molón de Camporrobles, a la comarca de la Plana d’Utiel, ofereix visites guiades gratuïtes el dissabte i els dies festius, de 9 a 13 hores i de 16 a 20 hores. El diumenge les visites seran de 9 a 13 hores al llarg dels mesos de juliol i agost.

D’altra banda, durant la Setmana Cultural –que té lloc del 22 al 26 de juliol– i durant la festa de l’Assumpció –del 12 al 18 d’agost– s’oferirà als visitants l’activitat ‘Paisaje con gusto’, un recorregut al jaciment junt amb un tast de vins de la Denominació d’Origen Utiel-Requena. Aquesta activitat té un cost de 5 euros. El recorregut al jaciment preveu també una segona opció, que passa per gaudir d’un tast de vins de la Denominació d’Origen Utiel-Requena i una degustació de la gastronomia local el preu de la qual ascendeix als 11 euros.

Des del Centre d’Interpretació del Molón també s’ofereix l’activitat de senderisme interpretatiu. L’activitat anomenada Ibers al Natural tindrà lloc el dissabte a les 9 hores. Cal recordar que del Molón de Camporrobles es pot destacar el complex sistema defensiu i algunes estances obertes a un espai central on hi ha una gran cisterna.

Per a rebre més informació o fer les reserves de les visites al Molón de Camporrobles, els visitants han de telefonar al 637 593 568 o al 962 181 006, o escriure al correu electrònic [email protected].

Conèixer el Torrejón de Gàtova

L’assentament ibèric del Torrejón de Gàtova ofereix visites guiades gratuïtes de dilluns a divendres. A més, es preveu la possibilitat de visitar el jaciment durant el cap de setmana però cal fer una reserva prèvia.

El jaciment consta d’una gran torre rectangular utilitzada entre els segles IV i II aC que es troba al municipi del Camp de Túria. Des del 2015, any en què es va fer la primera excavació arqueològica, fins al 2019 s’han dut a terme tres fases d’investigació per a conéixer i descobrir els secrets que s’amaguen baix de la torre ibera de Gàtova

Els visitants poden reservar les entrades telefonant al 964 126 001 o escrivint al correu electrònic [email protected].

‘La Celadilla, del Turia a los íberos’

El jaciment de la Celadilla d’Ademús organitza visites senderistes guiades sota el títol ‘La Celadilla, del Turia a los íberos’, que es realitzen el dilluns, el divendres i el dissabte, encara que també es poden sol·licitar visites en altres horaris.

La Celadilla és un assentament iber que va ser una xicoteta aldea destruïda en un incendi al voltant de l’any 350 aC. Els visitants poden rebre més informació i fer les reserves per a visitar el jaciment telefonant al 978 782 267 o al 673 505 131, o escrivint al correu electrònic [email protected].

Aras de los Olmos, Sagunt i el Villar

Els municipis d’Aras de los Olmos i de Sagunt ofereixen itineraris senderistes senyalitzats que permeten a les persones visitants conéixer el seu patrimoni iber al mateix temps que gaudeixen d’una agradable ruta natural.

El Villar, a la Serrania, ofereix la possibilitat de visitar de manera lliure, sense necessitat de reserva prèvia, la Seña, un poble d’uns 8.000 metres quadrats que va estar habitat entre el segle VI fins al II aC. La Seña forma part de dos recorreguts: la Ruta Ibèrica Valenciana i l’Empremta de l’Home, que recorre els elements patrimonials del Villar. Les excavacions arqueològiques es van iniciar el 1985. Les ha dut a terme el Servei d’Investigació Prehistòrica de València i, fins ara, s’han fet sis campanyes arqueològiques i de consolidació d’estructures.

Per a rebre més informació els visitants han de telefonar al 96 272 00 02 o escriure al correu electrònic [email protected].

Comparteix

Icona de pantalla completa