La naviliera MSC amaga a no invertir més al port de València si es demana una nova declaració d'impacte ambiental

El president de la naviliera pressiona el Ministeri de Transició Ecològica perquè accelere la presa de decisió sobre la necessitat o no d'elaborar un nou informe sobre els efectes de l'ampliació nord del port
3 octubre 2019 17:38h
L'alcalde Joan Ribó s'ha reunit amb representants de la naviliera MSC. / DLV

VALÈNCIA (EP). El president de MSC a Espanya, Francisco Lorente, ha insinuat aquest dijous que si l'ampliació nord del port de València s'allargara indefinidament per la necessitat d'una nova declaració d'impacte mediambiental (DIA) "sotsobraria bastant" la inversió que té prevista de més de mil milions d'euros en la terminal.

Després de reunir-se amb l'alcalde de València, Joan Ribó, el responsable del grup navilier ha insistit en la voluntat que el projecte "tire avant per la porta gran; amb llum, taquígrafs i totes les certeses". Per tant, tots dos han instat el Ministeri de Transició Ecològica a "accelerar al màxim" la decisió de si és necessària una nova DIA –opció prioritària per a Ribó– o si és suficient amb la del 2007.

L'empresa Terminal International Limited (TIL), filial de MSC, té prevista una inversió de 1.021 milions entre els anys 2020 i 2026 i la creació de 3.000 llocs de treball en la nova terminal nord del port de València, un projecte que va ser aprovat el divendres passat pel consell d'administració de l'Autoritat Portuària de València (APV), amb l'únic vot en contra de Ribó.

No obstant això, el primer edil ha sostingut aquest dijous –en declaracions als mitjans després de la trobada, sol·licitada per ell– que estan d'acord que "l'ampliació es faça bé" i que tinga totes les garanties jurídiques. "Tots volem que aquest projecte triomfe", ha asseverat, sense "allargaments innecessaris".

El representant de MSC ha coincidit que "no hi ha hagut cap mena de confrontació en cap aspecte, al contrari", ja que les dues parts coincideixen "plenament en els objectius" i volen que "les coses es facen bé".

MSC: "Caminarem junts"

Sota aquest prisma, Lorente ha agraït a Ribó el seu "suport prioritari" al macroprojecte i ha subratllat que la pilota està en la teulada del govern espanyol, que ha de decidir si fa falta una nova declaració o no amb celeritat perquè "no puga variar l'orientació de MSC". S'ha compromés així a "caminar junts i de la mà perquè els terminis s'escurcen al màxim possible".

Si la DIA del 2007 tinguera vigència, MSC ho veuria "prou aclaridor per a tots", mentre que en cas contrari se sotmetria "al que diga el Ministeri", ha garantit. En tot cas, ha demanat que tant Transició Ecològica com Foment "facen el seu pas avant" i prenguen una decisió.

Respecte a si perilla l'ampliació, ha recalcat que "de moment no" perquè "ningú ha dit que no vulga aquesta inversió". Això sí, ha puntualitzat que "evidentment, totes les inversions corren risc" i que per això volen que "es faça d'una manera absolutament precisa".

"Per això estem de la mà de l'alcalde", ha insistit el titular de MSC a l'estat espanyol, lliscant a continuació que "si prenguera un temps indeterminat, evidentment sotsobraria bastant la inversió". També ha reconegut que "hi ha ofertes" d'altres ports, que s'han interessat pel projecte perquè "volen tindre una gran plataforma dins del seu territori".

next