Negociació 'in extremis' entre Brussel·les i Londres per a pactar un nou acord del Brèxit

L'eixida del Regne Unit de la Unió Europea està prevista per al 31 d'octubre
15 octubre 2019 17:39h
El cap negociador europeu, Michel Barnier, ha assegurat que encara és possible arribar a un acord aquesta setmana. / ACN

BRUSSEL·LES (ACN). Els equips negociadors de Brussel·les i Londres treballen a contrarellotge aquest dimarts per a tancar un nou acord del Brèxit que puga obtindre la llum verda dels caps d'estat i de govern de la Unió Europea en la cimera europea de dijous i divendres. 

El Regne Unit i la Unió Europea estarien "a prop" de tancar un acord, segons informa Bloomberg citant fonts diplomàtiques europees, però altres mitjans com la BBC són menys optimistes i no veuen "canvis" significatius en les converses. Amb tot, el cap negociador europeu, Michel Barnier, ha assegurat que encara és possible arribar a un acord aquesta setmana.

Després que el primer ministre britànic Boris Johnson fera una nova proposta per a superar el problema fronterer a l'illa d'Irlanda amb la creació d'una "àrea de regulació comuna", les negociacions es van intensificar la setmana passada. Brussel·les va admetre que veia "avenços positius".

Els ministres europeus estan reunits aquest dimarts a Luxemburg per a preparar la cimera europea on el primer ministre i la resta de caps d'estat podrien discutir els darrers elements del pacte. L'eixida del Regne Unit prevista per al 31 d'octubre ha fet créixer les especulacions sobre una nova pròrroga del Brèxit davant les dificultats que hi hauria per a ratificar l'acord a temps.

Proposta de Johnson

Johnson pretén crear una "àrea de regulació comuna" a l'illa d'Irlanda com a alternativa al pla de contingència del Brèxit acordat per la seua antecessora, Theresa May, i la Unió Europea.

Es compromet a garantir que "tots els béns a Irlanda del Nord" complisquen la regulació de la UE –de facto, tot mantenint el país en el mercat únic– mentre rebutja que forme part de la unió duanera.

Així, reconeix que caldran certs controls duaners –per a possibles aranzels o documentació– però proposa que siguen "descentralitzats" i "mai" a la frontera, i que en la majoria de casos es puguen fer de manera electrònica. Brussel·les va detectar "punts problemàtics", especialment sobre el seu funcionament, en vista a evitar la reinstauració de facto d'una frontera a l'illa.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next