'Emergència climàtica' i 'animalista', escollits neologismes del 2019

La tercera posició l'ocupa el gènere musical 'trap' i la quarta, 'vermuteria'
16 desembre 2019 13:48h
Tal com indica l'IEC, "la campanya del neologisme de l'any ha servit per a fer visibles els temes que interessen a la societat i per a acostar la llengua als parlants". / DANIEL GARCÍA-SALA

BARCELONA (ACN). Per primera vegada des que s'escull el neologisme de l'any, dues opcions s'han proclamat guanyadores per l'estreta diferència de vots que ha resultat entre elles. Es tracta d'emergència climàtica i animalista, que amb el 21,6% i el 20,9% dels vots respectivament, podrien incorporar-se al diccionari, segons ha informat aquest dilluns l'IEC en un comunicat. 

El pòdium el completa trap en l'any de l'eclosió d'aquest gènere musical i la quarta posició, a pocs vots de diferència, l'ocupa vermuteria. Exoplaneta i umami han quedat en cinqué i sisé lloc; residu zero, en seté, seguit de xipar, pactòmetre i bicitaxi. Un total de 6.400 persones han participat en la sisena crida que fan conjuntament l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra i l'Institut d'Estudis Catalans.

La cursa pel neologisme de l'any ha estat marcada aquesta edició per la substitució del terme mena per bicitaxi, després de la polèmica que es va generar al voltant de l'acrònim que identifica els menors estrangers no acompanyats. El govern català havia demanat a l'IEC que retirara el mot per considerar-lo una denominació "denigrant, estigmatitzadora i deshumanitzadora".

"Una vegada més, la campanya del neologisme de l'any ha servit per a fer visibles els temes que interessen a la societat i per a acostar la llengua als parlants, oferint-los la possibilitat d'opinar sobre el neologisme que voldrien veure incorporat en el diccionari normatiu", ha dit l'IEC aquest dilluns. La iniciativa va començar el 2014, quan es va escollir el mot estelada. Dron va ser la paraula del 2015; vegà/-ana, la del 2016; cassolada, la del 2017, i sororitat, la de l'any passat.

next