Els nets de l'afusellat identificat per unes cartes a la fossa 127 de Paterna afirmen que trobar-lo els ha "retornat la vida"

Els descendents de Francisco Sanz volen viatjar a Madrid per a consultar l'expedient de la causa contra el seu avi i reconstruir la seua història
2 setembre 2019 16:57h
El fill de Francisco Sanz no sap que han trobat son pare perquè està a l'hospital "semiinconscient". / EUROPA PRESS 

VALÈNCIA. La família de Francisco Sanz Herráez, l'afusellat pel franquisme del qual s'han trobat descendents després de trobar targetes postals escrites per la seua esposa i un amic en les seues restes, ha rebut la seua localització amb "alegria, emoció i sorpresa". Així, han indicat que haver pogut recuperar el cos d'aquest represaliat els ha generat una sensació que "no es pot descriure" i que els porta a estar quasi en "un somni".

Així ho han indicat aquest dilluns dos dels seus nets, Francisco i Juan Luis Sanz Martínez, durant la visita que han realitzat al cementeri de Paterna, on Francisco Sanz Herráez, un sabater de 40 anys resident en la pedania valenciana de Benimàmet, va ser afusellat i enterrat el 13 de juliol del 1940.

Les seues restes van ser dipositades en la fossa comuna 127 d'aquest cementeri, en la qual des de maig es fan treballs, promoguts per la Diputació de València, per a exhumar i identificar els represaliats que hi ha en ella després de ser afusellats el juliol del 1940.

Tant els nets de Francisco Sanz Herráez com el president de l'Associació de Víctimes de la Fossa 127 de Paterna, Juan José González, que es trobava amb ells en el cementeri, han explicat que localitzar la família ha sigut possible gràcies a les xarxes socials i a les informacions difoses la setmana passada contant la troballa de les cartes i demanant col·laboració ciutadana per a trobar algun afí.

Juan Luis Sanz, de 58 anys, ha relatat que es va assabentar de la cerca per mitjà de la seua esposa, que havia contactat per Facebook amb entitats relacionades amb la recuperació de la Memòria Històrica. "No es pot descriure. És una emoció que corre per tot. Una sorpresa, és una cosa indescriptible. Pense que és un somni. Encara he de respirar i assimilar-ho tot", ha afirmat.

"Ens ha retornat la vida", ha assenyalat Francisco Sanz, de 60 anys. "Jo moriré viu perquè podré enterrar-lo dignament i vindre a parlar amb ell espiritualment", ha agregat. Així mateix, ha detallat que el seu pare, de 85 anys, no té encara coneixement clar que s'ha trobat el cos del seu progenitor encara que li ho han dit, atés que es troba hospitalitzat i "està semiinconscient".

L'home ha explicat que confia que el seu pare es recupere "perquè senta eixa emoció" d'haver localitzat el cos de l'avi i que la història de la seua família "no quede com el que ell té en ment, que al seu pare el van afusellar i el van enterrar" sense saber on. Ha recordat, com ha dit Juan José González, que pel contingut de les postals escrites per la seua àvia, se sap que estava fent gestions perquè el seu marit poguera eixir de la Presó Model de València en la qual va ser empresonat abans de ser afusellat.

Aquest net ha exposat també que Francisco Sanz Herráez "no pertanyia a cap partit" polític, que tenia terres i que era "sabater de professió, en eixos temps un ofici de milionaris", i que tenia dos fills. En concret, una xiqueta que tenia 9 anys quan va ser detingut i afusellat i que ja ha mort, i un xiquet, el seu pare, que tenia 6 anys quan es van produir aquests fets.

"El meu pare contava que quan es van emportar l'avi de cop i volta i el van ficar en un camió, la meua tia anava colpejant-lo i demanant que el tragueren i que no el mataren mentre ell anava agafat a la falda de la seua germana", ha relatat. Referent a això, ha agregat que la seua tia va quedar "trastornada per a tota la vida i que va ser ingressada diverses vegades pel terrorisme de Franco".

L'altre germà, Juan Luis, que ha comentat que a la seua àvia a penes la va conéixer perquè va morir quan ell era molt xicotet, s'ha mostrat penedit de no haver escoltat el seu pare amb més atenció quan parlava de la detenció i de l'afusellament del seu avi perquè si ho haguera fet "ara tindria més dades".

"Soc molt sensible i quan intentaven explicar-nos alguna cosa sobre el meu avi jo fugia. Ara me'n penedisc. Sent no haver-lo escoltat", ha dit, alhora que ha avançat que la família viatjarà a Madrid per a consultar l'expedient de la causa oberta a Francisco Sanz Herráez, en el qual figuren dades com qui el va acusar, els motius i les presons.

"Reconstruir-ho tot"

"La idea és anar a Madrid per a, a partir d'aquest moment, reconstruir-ho tot", ha asseverat Juan Luis, que ha confiat també que el seu pare es recupere per a poder contar les coses "en primera persona". Els descendents de Francisco Sanz Herráez resideixen en poblacions pròximes a València, com ara Bétera, Riba-roja de Túria o Burjassot, i en altres llocs com ara Barcelona o Mèxic.

L'arqueòloga Victoria Domínguez Sánchez, de la direcció arqueològica de la fossa 127 del cementeri de Paterna i de l'empresa Cavea Patrimoni Cultural, ha explicat que el cos d'aquest represaliat, va ser localitzat dimecres passat dins de l'última saca analitzada en aquesta sepultura –la primera que s'hi va dipositar després dels afusellaments– i que en una de les butxaques de l'americana que portava es van localitzar les targetes postals que han fet possible trobar la seua família.

Domínguez ha comentat que "les condicions d'humitat i de temperatura" a la profunditat en la qual s'estava el cadàver d'aquest represaliat "han fet que es conserven molt bé moltes vestimentes i abillaments" i elements com les cinc targetes postals escrites per la seua dona, una per un amic, unes altres en blanc i un sobre amb segells. Les missives de l'esposa, a llapis, són les que ara com ara s'han pogut llegir, atés que la de l'amic, a ploma, "s'ha conservat pitjor".

L'arqueòloga ha detallat també que el fet d'haver localitzat postals en blanc i segells sense mata-segells entre les missives indica que entre Francisco i la seua esposa hi havia "una comunicació en dues direccions", atés que se suposa que ella li portava material perquè ell poguera respondre-li.

"Una cullera, un plat i una manta"

Així mateix, ha indicat que crida l'atenció l'escrit en el qual la dona li diu que "dilluns que ve li portarà una cullera, un plat i una manta, suposadament perquè ell ho havia demanat". Les postals es van escriure entre maig i juny del 1940, "un mes abans de l'afusellament", ha detallat la professional, que ha subratllat la rapidesa, menys d'una setmana, amb la qual s'ha aconseguit localitzar a familiars de Francisco.

En la fossa comuna 127 de Paterna hi ha uns 148 cossos de represaliats del franquisme. Des de la passada primavera se n'han recuperat 108 i queden 40 més per traure. Hi ha 25 famílies que reclamen alguns d'aquests cossos.

El president de l'associació que representa aquestes víctimes ha assegurat que "ha sigut una gran alegria" veure que el treball per a traure els seus familiars està resultant i ha valorat també la rapidesa amb la qual s'ha trobat els descendents de Francisco. El president del Grup per a la Memòria Històrica, Matías Alonso, ha apuntat la "satisfacció" que això suposa i ha valorat els missatges torbats a les fosses.

next