La neteja i l'urbanisme: les preocupacions dels districtes de València

La ciutadania valora molt positivament residir a la ciutat i la diversitat dels serveis dels seus respectius barris però demana millores en la recollida de residus i en les polítiques urbanitzadores
18 desembre 2019 06:00h
Dels 19 districtes en els quals s'ha dividit l'enquesta, en 13 els veïns consideren que és el problema prioritari. / AJUNTAMENT VALÈNCIA

VALÈNCIA. L'obsessió per aconseguir la felicitat ens persegueix en els anuncis de televisió, en publicacions en xarxes socials i en els missatges més innocents de les tasses de cafè. A València, la quimera de la felicitat sembla fer-se realitat. En general, el veïnat de la ciutat valora en un 8 en una escala de 0 a 10 el seu nivell de felicitat. En termes quantificables, pot semblar una bona notícia en uns temps accelerats. Així ho reflecteix l'últim Infobaròmetre de l'Ajuntament de València, que va presentar el regidor d'Innovació i Gestió del Coneixement, Carlos Galiana. 

Quan es pregunta el veïnat per la seua satisfacció vivint a la ciutat, la resposta és molt semblant. Les persones que resideixen a València valoren en un 8,6 la seua satisfacció per viure en la capital del Túria; fins i tot, un 34,6% s'atreveix a qualificar amb un 10 el seu nivell de satisfacció residint a la ciutat. En el cas dels districtes, aquesta qualificació baixa només fins als 8 punts, una nota més que acceptable però que deixa veure un lleu descens de la satisfacció generalitzada. 

El grau de satisfacció dels valencians canvia segons els barris. La valoració del districte mai supera el 8 i pot baixar fins al 6 en el cas dels Poblats Martíms, Quatre Carreres, Jesús, Camins al Grau, Rascanya o Ciutat Vella. En canvi, l'opinió dels ciutadans que viuen a l'Eixample, Extramurs, Patraix, Benimaclet, Algirós, Campanar o la Saïdia arriben a valorar el seu barri fins a quasi un 9 i mig. 

Depén també, en part, de les preocupacions que hi troba el veïnat a cadascun del seus districtes. El més generalitzat és la neteja: dels 19 districtes en els quals s'ha dividit l'enquesta als 2300 entrevistats, en 13 els veïns consideren que és el problema prioritari. Les notes discordants les ofereixen, en canvi, a Ciutat Vella i Patraix, on els veïns consideren que el principal problema és l'Urbanisme. Precisament, ambdues són zones on el preu del lloguer s'està encarint i que està vivint un procés de conversió en espai de vianants que podria canviar la situació. Més preocupant sembla el cas del barri de l'Olivereta, on el veïnat assegura que el principal problema és el de la Seguretat. Així mateix, en el cas dels Pobles del Nord, el veïnat atribueix els problemes principals al trànsit; en els Pobles de l'Oest, a la convivència, i, finalment, en els Pobles del Sud, al Transport Públic. 

Ara bé: no és el mateix el grau de preocupació sobre un assumpte que el nivell d'afectació. El veïnat reconeix que, tot i que posen el focus de la Neteja, el problema que més els afecta de la ciutat de València és el de l'Ocupació. Així ho identifica un 31,1% del veïnat, que supera el 40% del mateix en el cas dels districtes de Rascanya, els Pobles del Nord, els Poblats Marítims i el Pla del Real. 

De les preocupacions a les satisfaccions: preguntats per quins aspectes són els que els agraden més del barri, el veïnat de la ciutat respon que és la varietat de Serveis (18%), la Tranquil·litat (14,6%) i el Veïnat (12,4%). I posen deures a l'Ajuntament: que millore la neteja i el servei de recollida de residus, que pose atenció a les polítiques d'urbanisme i que garantista la seguretat. 

next