Les netejadores en vaga reclamen al Consell que assumisca "per via d'urgència" la gestió del servei

Prop de 600 persones estan afectades pels impagaments de l'empresa proveïdora
12 març 2019 14:20h
Aquest dimarts un centenar de treballadores s'han concentrat enfront de la subdelegació del govern. Imatge d'arxiu. / EFE

VALÈNCIA. Les treballadores de Limpiezas Raspeig y Netalia, en vaga des del passat 18 de febrer, reclamen al Consell que assumisca "per via d'urgència" la gestió del servei a través d'empreses públiques que garantisquen el pagament de salaris fins a portar a terme una altra licitació amb entrada d'empreses més solvents".

Prop d'un centenar de treballadores s'han concentrat aquest dimarts enfront de la subdelegació del govern per a protestar pels retards en el pagament dels seus salaris. Les concentrades demanen a la Generalitat que tire les empreses i que, amb independència de la dissolució de les Corts, la Diputació Permanent, "per via d'urgència, prenga la decisió d'assumir directament aquest conflicte, perquè té aquestes facultats".

Són prop de 600 les treballadores afectades per aquests impagaments que fan treballs de neteja en Instituts d'Ensenyament Secundari (IES), residències, en la subdelegació del govern o en la Tresoreria de la Seguretat Social. De fet, aquest dimecres tenen previst repetir la protesta, de 10.30 a 12 hores, enfront de la Tresoreria General de la Seguretat Social (al carrer de Colom), segons fonts sindicals.

El 14 de març tenen prevista una nova concentració en la plaça de Manises, enfront de Presidència de la Generalitat, i un dia després en la plaça de l'Ajuntament. A més, el 14 de març, a les 16.30 hores, tindrà lloc una assemblea en la seu d'UGT a València per a determinar si finalment s'ha començat a pagar el degut i si segueixen o no les mobilitzacions. 

Segons les fonts, des de la Conselleria d'Educació els han informat que aquest dijous estarà saldat el deute amb les treballadores que netegen en 85 IES del País Valencià i a les quals ja els estan entregant alguns talons amb la liquidació d'endarreriments. "Educació sí que està pressionant les empreses perquè paguen els salaris que deuen a les treballadores, però no ho estan fent de la mateixa manera des de subdelegació o Tresoreria", han indicat aquestes mateixes fonts. 

"Oblidades i desemparades"

El comité afirma que les treballadores se senten "oblidades i desemparades" per la Generalitat després d'una vintena de dies de vaga per "no prendre decisions concretes i directes". "Entenem que és part de la seua responsabilitat prendre mesures urgents que acaben amb el conflicte, com s'ha fet en altres comunitats", indiquen des del comité d'empresa.

Les treballadores asseguren estar "bastant cansades" perquè, afirmen, són "les perdedores d'aquesta situació". "L'empresa no dona la cara i l'administració amaga el cap sota l'ala, i nosaltres sense poder pagar la hipoteca i passant dificultats per a poder alimentar les nostres famílies", afegeixen.

Els sindicats CCOO i UGT i el comité d'empresa afirmen que sol·licitaran reunions amb l'administració i partits polítics perquè la primera actue "amb urgència i contundència" perquè les treballadores cobren el seu salari i a aquest tipus d'empreses "se'ls rescindisquen els contractes amb l'administració, ja que és la responsable directa del servei que es presta".

next