El nombre de persones que treballen en la construcció augmenta un 7,4% en un any

El sector dona feina a més de 130.000 valencians en el segon trimestre del 2019
10 octubre 2019 06:00h
 El sector de la construcció representa el 6,6% del total de l'ocupació en el segon trimestre de l'any al País Valencià. Imatge d'arxiu.

VALÈNCIA. El sector de la construcció dona feina a 137.000 persones al País Valencià. Això suposa que el nombre d'empleats en el sector ha augmentat un 7,4% en un any i que supera en un 5% la mitjana de l'Estat. Així s'extrau d'un informe elaborat per l'empresa Randstad i fet públic dimecres.

Segons les dades de les quals disposa l'empresa, les comarques del sud lideren el creixement, mentre que a la resta del territori valencià el nombre d'ocupats en la construcció decreix. Així, en la demarcació d'Alacant el sector del taulell compta amb un 25% més de treballadors que l'any passat. Per contra, a la de València i a la de Castelló la xifra va caure un 3%.

En total, el sector de la construcció representa el 6,6% del total de l'ocupació en el segon trimestre de l'any al País Valencià, xifra que se situa dues dècimes per damunt de la mitjana estatal. Una vegada més, les comarques del sud són aquelles on més pes té el sector, que representa el 7,4% de l'ocupació. Després està la demarcació de Castelló, on la construcció suposa el 6,8% del total dels llocs de treball. Finalment, a la demarcació de València representa el 5,9%.

Creixement generalitzat

En l'àmbit estatal l'anàlisi de Randstad destaca que la construcció manté una tendència de generació d'ocupació a l'alça, fregant els 1,3 milions d'ocupats i creix un 5% respecte al 2018, la qual cosa es tradueix en 61.200 treballadors més. La construcció dona ocupació a 1.276.400 treballadors a tot l'estat, la qual cosa suposa el 6,4% dels ocupats, una dècima més que l'any passat.

Analitzant la sèrie històrica facilitada per l'empresa, es detecta que la construcció va ser el sector que més va patir les conseqüències de la crisi econòmica des del seu començament. De fet, entre el 2008 i el 2012, es van destruir prop de 2,9 milions d'ocupacions en tots els sectors, la qual cosa va suposar un descens del volum total de treballadors del 14%. D'ells, 1,4 milions, pràcticament la meitat, treballaven en la construcció, la qual cosa es va traduir en un decreixement de l'ocupació en el sector del 52,9%.

Després de set trimestres de descens consecutius, el nombre de treballadors en construcció va registrar durant el primer trimestre del 2014 la xifra més baixa de la dècada. En concret, el nombre de treballadors en aquest sector es va situar en 942.100. Durant el tercer trimestre del 2014, el número d'ocupats en aquest sector va tornar a superar el milió. Des d'aleshores, la construcció ha patit oscil·lacions, situant-se entre el milió i els 1,1 milions d'ocupats, fins a fregar els 1,3 milions d'empleats en aquest 2019, una xifra que no s'aconsegueix des del tercer trimestre del 2011.

La caiguda d'ocupació en la crisi es deu al fet que gran part d'aquesta tant de l'estat com del País Valencià estava basada en la construcció i alimentada per l'especulació. Quan la bombolla del taulell va esclatar, la construcció fou el sector més afectat. Hui dia, ja hi ha veus que alerten que l'increment de l'ocupació en aquest sector, junt amb l'increment dels preus de lloguer, poden ser el preludi d'una nova bombolla.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next