Diari La Veu del País Valencià
El rellotge de sol de Morella, un dels més espectaculars, compleix 20 anys
ComarquesNord.cat / Morella

Un arquitecte, un aparellador, un topògraf o un escultor vinguts de terres valencianes, catalanes i aragoneses van treballar conjuntament amb obrers, fonedors i empedradors per aconseguir aquesta singular obra de la recent història morellana.

La part més vistosa és l’escultura en bronze de l’agulla del rellotge que, amb els seus 7 metres i forma escalonada, no ha pogut evitar ser comparada amb la cua d’un dels enormes dinosaures que van viure en aquestes terres. Aquest gnòmon o estilet està orientat i assenyala cap al nord, per la qual cosa també ens indica on està situat l’emblemàtic Castell de Morella, que es pot contemplar des de la mateixa plaça. Aquest lloc s’ha convertit en aquestes dues dècades en un lloc imprescindible per a fer-se fotografies, ja que les persones es poden situar escalonadament assegudes, el que ha sigut durant aquests 20 anys molt utilitzat, sobretot pels turistes.

Les pilones de pedra, amb 12 nombres romans, assenyalen les hores. Cal tenir en compte que assenyala l’hora solar, per la qual cosa cal sumar-li una o dues hores per aconseguir l’hora oficial. Al terra, una placa circular ens indica els punts cardinals i una sèrie de marques en el paviment són els signes del zodíac i, amb ells, podem saber en quin dia i mes estem.

Com saber l’hora?

Per conèixer quina hora és, hem de fixar-nos en l’ombra del gnòmon i -a més- en la punta del mateix. Per a major exactitud, també cal mirar amb atenció l’analema, la figura central amb forma de peix. Si a les 12h. del migdia l’ombra passa per la part més ampla del “peix”, hi haurà més diferència que afegir o llevar a l’hora que marca, perquè hi ha solament quatre dies cada any en què el rellotge de sol marca l’hora real, el 15 d’abril, el 14 de juny, l’1 de setembre i el dia de Nadal.

Per la seua banda, el recorregut diari de la punta de l’ombra sobre les línies zodiacals es correspon amb el mes en el qual estem, i fàcilment es podrà trobar amb aproximació el dia del mes corresponent, tenint en compte els dies en què canvia el zodíac.

Això sí, no t’obstines a saber l’hora un dia ennuvolat. El rellotge solament funciona quan fa sol.

Comparteix

Icona de pantalla completa