Diari La Veu del País Valencià
Compromís demana un pla al Govern per pal·liar les plagues del morrut roig

RedactaVeu / Madrid.

El diputat de Compromís, Joan Baldoví, ha registrat una iniciativa en el Congrés dels Diputats en la qual insta l’Executiu a desenvolupar i liderar un pla de lluita contra la plaga de morrut roig, un insecte volador que està infectant nombroses palmeres, augmentant els recursos econòmics per als pròxims Pressupostos Generals de 2015.

Al seu judici, un pla de lluita que incloga tota l’àrea afectada per la plaga en les diferents comunitats autònomes i coordine totes les administracions implicades i tots els agents afectats “és molt necessari”.

Segons suggereix, la primera fase d’aquest pla hauria de contemplar una doble mesura de xoc per a detenir l’avanç de la plaga. La primera d’elles està basada en la lluita química i consistiria en el tractament de tots els exemplars de palmera sospitosos d’infecció, o en perill imminent d’infecció, mitjançant endoteràpia amb el larvicida benzoat d’emamectina; l’ús del qual ha sigut autoritzat recentment pel Ministeri d’Agricultura de manera provisional.

La segona estratègia estaria basada en la lluita biològica i consistiria en l’ús de ceps locals del fong ‘deuteromiceto Beauveria bassiana’ que infecten el morrut de manera natural provocant-li la mort; alhora que el mateix insecte serveix com a vehicle de propagació de l’entomopatogen.

“Creiem que els costos d’aquestes mesures de xoc són perfectament assumibles, perquè hui dia és possible tractar les palmeres amb aquestes dues estratègies de lluita a un preu assequible. Però igualment es podria fer ús de qualsevol altre producte o estratègia d’eficiència contrastada i viable econòmicament si ho hi ha disponible”, agrega.

En qualsevol cas, Baldoví subratlla que l’objectiu del pla de xoc hauria de ser detenir l’avanç de la plaga durant dos o tres anys, amb la finalitat de guanyar temps per a dissenyar una estratègia de lluita a llarg termini, amb la participació de totes les administracions, l’incentiu de la investigació per a la cerca de solucions i la prohibició de la importació de palmeres dels països on està present la plaga.

És més, reclama que aquest pla de lluita hauria de posar a la disposició dels ajuntaments els mitjans humans, materials i econòmics necessaris per a elaborar plans municipals de lluita contra la plaga, dins d’una estratègia general compartida; i per a posar-los en pràctica.

També hauria de dotar les Administracions de la capacitat d’inspecció de palmeres aïllades, horts o vivers sobre el compliment de les mesures acordades i de la capacitat sancionadora en cas d’incompliment.

A més, hauria de contemplar també ajudes o incentius als particulars i empreses perquè el correcte control, seguiment i eradicació de la plaga tinga un cost assumible per als agents implicats.

Finalment, sosté que el pla hauria d’establir també els paràmetres necessaris per a orientar i coordinar la tala de palmeres afectades, amb la finalitat que aquesta es realitze de manera eficient; especialment en tots els aspectes referents al transport i trituració que creiem que no es fa correctament en l’actualitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa