Diari La Veu del País Valencià
Podem advoca pel control ciutadà per garantir la independència del periodisme
RedactaVeu / València

Els professionals i usuaris de mitjans de comunicació organitzats en el Cercle Podem Periodisme han considerat “necessari” explicar algunes qüestions respecte a la revolada causada per una nota de l’agència privada Europa Press titulada “Pablo Iglesias proposa regular els mitjans de comunicació”, que ha sigut difosa per diversos mitjans de comunicació.

Així, en primer lloc, Podem considera “urgent” aclarir que “a Europa els mitjans han estat, estan i estaran regulats, per la qual cosa el titular resulta enormement tendenciós i desafortunat des del punt de vista periodístic”.

En aquest sentit assegura que la informació rellevant per al ciutadà “no és que es propose regular el que ja es regula”, sinó “en quin sentit es proposa modificar aquesta regulació”. Per tant, sosté que “tampoc sembla apropiat obrir la notícia afirmant que Pablo “és partidari d’establir mecanismes de control públic”, perquè aquests mecanismes “ja existeixen”.

En segon lloc, el Cercle Podem Periodisme recorda que la creació d’un Consell Estatal de Mitjans Audiovisuals (CEMA) ja va ser aprovada pel govern del PSOE en la Llei General de la Comunicació Audiovisual de 2010, que a més va obrir la possibilitat d’especular amb un bé públic limitat com és el radioespectre. En aquest sentit denuncia que el govern de Rajoy “ha incomplit aquesta Llei, a més de diverses directives europees, deixant la regulació de mitjans en mans del mateix òrgan que regula sectors tan oligopòlics” com el de l’energia, una Comissió Nacional del Mercat i la Competència (CNMC) els membres de la qual són nomenats pel Govern.

A més, recorda que “aquesta no és una idea de Pablo Iglesias ni d’Equador”, com insinua la citada nota ja que “en repetides ocasions, el Consell Europeu ha instat a crear autoritats reguladores de l’audiovisual, independents de governs i empreses, fixant algunes de les seues funcions com l’atenció a la diversitat lingüística, la protecció de menors, el control de la publicitat, etc.” i l’Estat espanyol “és dels pocs països que encara incompleix aquestes recomanacions”.

Al mateix temps sosté que “aquesta és una proposta defensada des de fa dècades” per col•legis professionals i sindicats, implantada fa temps en països del nostre entorn com França (CSA), Itàlia (AGC), Regne Unit (OffCom) o Alemanya (DLM)” i que a l’Estat espanyol “existeixen ja consells reguladors regionals en comunitats com Catalunya o Balears”.

Concentració vinculada a la banca que impedeix la seua independència

Per totes aquestes raons i “a la vista d’aquests fets”, Podem denuncia que “la ‘agitació mediàtica’ causada per les declaracions de Pablo Iglesias solament s’entén a partir de la desinformació que domina aquest terreny”. També denuncia que “és el resultat d’una estratègia de manipulació per part de sectors privilegiats d’aquest país, amos de nombrosos grups mediàtics, que pretenen presentar el projecte Podem com a totalitari perquè senten que una democràcia real amenaçaria els seus privilegis”.

En aquesta línia aclareix que “la proposta de Podem res té a veure amb un control governamental o partidista del sector mediàtic” ja que “aquest és precisament un dels mals que desgraciadament assola en aquest moment al sector”, marcat a més per una “enorme concentració de propietat fortament vinculada a l’àmbit bancari, que impedeix la seua independència”.

“Han sigut governs de PP i PSOE, desprestigiant la radiotelevisió pública, regalant el radioespectre als seus socis de torn i autoritzant la seua fusió, els qui ens han conduït a aquesta situació d’oligopoli privat”, denuncia.

La proposta de Podem

La proposta de Podem és “precisament articular els mecanismes per a un control ciutadà, transparent i democràtic del sector, que pose límits a la concentració de propietat i a la coneguda vinculació entre mitjans i partits, superada en altres països”.

En aquest sentit, apunta que “eines com un Estatut de la Informació o una autoritat ciutadana independent i transparent, permetrien protegir la independència del periodista, així com garantir vertadera pluralitat i independència dels mitjans, sense les quals el dret constitucional a una informació veraç queda en un ‘brindis al sol’ sense garanties concretes que ho facen efectiu”.

Per tot açò, Podem ha sol•licitat a Europa Press i als mitjans que s’han fet ressò d’aquesta informació “esbiaixada” que “complisquen amb el codi deontològic de la professió, rectifiquen i en el futur informen en profunditat i de manera veraç sobre la qüestió de la regulació de mitjans que sens dubte coneixen amb exactitud”.

Per últim, cal assenyalar que Podem Periodisme és un cercle del moviment ciutadà que agrupa professionals i usuaris dels mitjans de comunicació interessats a lluitar per un espai mediàtic “independent, plural i democràtic”, que pretén “fer realitat el dret a una informació de qualitat, veraç i aliè a interessos partidistes o de grans grups financers”.

Comparteix

Icona de pantalla completa