Diari La Veu del País Valencià
Motes: ‘Les ordres venien de Camps’
RedactaVeu / Europa Press / Paterna

Dos exresponsables de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV), Lluís Motes i Luis Redondo, han defensat davant el jutge que durant les seues etapes com a administradors de Ràdio 9 i de la televisió pública tan sols complien ordres que venien de dalt –en referència a l’expresident Camps-, i han insistit que tant els contractes com les despeses i els pressupostos venien donats directament per la Generalitat Valenciana, empresa propietària de la societat.

Motes i Redondo estaven citats aquest dimarts per declarar com a imputats en el jutjat de Primera Instància i Instrucció número 6 de Paterna en una causa oberta per presumptes irregularitats en contractes de RTVV, en la qual s’investiga un forat econòmic de 1.300 milions d’euros.

Els dos imputats foren rebuts en la porta del jutjat per una trentena d’extreballadors a crits de ‘pocavergonya’, ‘lladre’ i ‘corrupte‘. Per la seua banda, Lluís Motes ha denunciat en el jutjat de guàrdia, després de concloure la seua declaració, que a la seua arribada a l’òrgan judicial ha rebut una puntada de peu i s’ha sentit coaccionat davant els crits. Seguidament, ha eixit escortat per diversos agents de la Policia i, una vegada ha pujat al cotxe que l’esperava, s’ha acomiadat fent la figa als presents.

Les declaracions dels dos exresponsables de RTVV han sigut similars, i els dos s’han escudat en què no tenien cap responsabilitat en el forat econòmic de la societat i han reiterat que tot els venia donat des de la Generalitat -presidida per Francisco Camps-, que era l’òrgan que fixava tant les despeses com els pressupostos.

En concret, Motes, qui va ocupar el càrrec de director de Ràdio 9 entre els anys 2010 i 2011, ha assenyalat davant el jutge -en una compareixença que s’ha perllongat durant al voltant d’una hora- que es preocupava per aconseguir una bona programació per a augmentar l’audiència i s’ha desvinculat de qualsevol despesa o dels pressupostos.

Motes ha explicat la seua labor com a administrador de Ràdio 9 i ha reconegut haver signat alguns contractes que estan sent investigats, però perquè rebia ordres de dalt. Ell solament es dedicava, tal com ha reiterat, a cercar una bona programació per a la societat.

Sobre aquest tema, el seu advocat, Enrique Lozano, ha explicat als mitjans de comunicació que no entén que es vulga “culpabilitzar” a qui en definitiva “no és més que un treballador de la casa” per coses que “per descomptat no són constitutives de delicte”.

“Els informes de la Sindicatura de Comptes fan recomanacions, recomanacions que s’atenen i que, a més, són a un any vençut com a mínim, i sobre comptes que ha fet un departament econòmic, que són auditades, i que són intervingudes per la Generalitat sense que hi haja unes excepcions importants”, ha agregat.

En aquesta línia, el lletrat ha explicat als mitjans que és “veritat” que hi ha hagut pèrdues en RTVV, però “no des que entra Motes, sinó des d’any 2000”. “Però és responsabilitat de qui administra? Motes, com els altres, es dedica a intentar fer una programació que puge l’audiència per a, al seu torn, pujar els ingressos indirectes. Canal 9 tenia un amo, la Generalitat”, ha postil•lat.

Així, preguntat per si la responsabilitat és de la Generalitat llavors, ha dit: “si parlem de la política, jo no sóc l’indicat per a determinar-la. Si parlem de responsabilitat penal, en el meu client no la té. La Generalitat és la propietària de l’empresa”.

Redondo nega irregularitats

Després de Motes, li ha arribat el torn a un dels exdirectius de Canal 9, Luís Redondo, qui ha seguit davant el jutge la mateixa línia que el seu antecessor, i ha negat qualsevol tipus d’il•legalitat o d’irresponsabilitat en la seua gestió. També ha apuntat a la Generalitat com a propietària i responsable de les despeses de la societat.

Així mateix, després de la seua declaració, ha apuntat a alguns periodistes que ell és “un més dels que estan fora”: “Tots han sigut companys meus, he sigut company de la casa. Dóna tristesa que gent que ha treballat amb tu i ha sigut bona companya, ara acabe ací -en referència als excompanys que li cridaven ‘lladre’ en el carrer-“. “Ells han sigut acomiadats com jo”, ha postil•lat.

Per la seua banda, la vicepresidenta del comitè d’empresa de RTVV, Salut Alcover, ha destacat a les portes del jutjat, en declaracions als mitjans, que els directors patrimonials de RTVV “han de respondre davant la societat valenciana de tot el mal que han fet a aquesta empresa pública i als treballadors”.

“El que no pot ser -ha agregat- és que paguen els plats trencats els 1.600 treballadors, als quals els ha costat el lloc de treball. Cadascun ha de respondre per la seua pròpia gestió i en RTVV tenim ja 10 imputats, és a dir, el 7 o 8 per cent de tots els imputats valencians per causes polítiques”.

Al seu judici, RTVV “és pràcticament una Generalitat en xicotet. Ens assemblem molt a la Generalitat: la mateixa corrupció, la mateixa gestió, i el mateix descrèdit social”. “El que volem -ha agregat- és que s’aclarisquen els termes de la denúncia”, i s’ha congratulat que almenys els imputats tinguen “la pena de telenotícies”.

Hui declara Nuria Romeral i Lola Johnson el dia 23

Per a hui dimecres està citada, també com imputada, l’exresponsable de Ràdio 9 Nuria Romeral, mentre que el 23 de juliol haurà d’acudir a declarar l’exdirectora de Televisió Valenciana (TVV) i exsecretària autonòmica de Comunicació del Consell, Lola Johnson; i l’endemà compareixerà l’exdirector general de RTVV José López Jaraba, en una causa oberta pels presumptes delictes d’apropiació indeguda, administració deslleial i malversació de cabals públics.

Aquest procediment es va originar arran d’una denúncia interposada per Compromís en la qual acusava l’excúpula de RTVV de generar un presumpte forat de 1.300 milions en contractes amb mitjans de comunicació i productores. El ‘modus operandi’ era, segons arreplega la denúncia, contractar fora de pressupost productes i serveis cada any per import de 80, 90 o 120 milions d’euros, la qual cosa generava una “desviació” que es va veure reflectida en els informes de la Sindicatura de Comptes.

Comparteix

Icona de pantalla completa