Vaga de fam de 7 dies per reclamar a la Generalitat una paga de 485€

Un veí de Godella aturat des de fa quasi 6 anys es manté una setmana sense menjar davant el centre de Salut per a reclamar la Renda Garantida de Ciutadania a la Generalitat Valenciana
9 juliol 2014 01:00h
RedactaVeu / Godella

Miguel lluita per aconseguir la Renda Garantida de Ciutadania, 385 euros, que li permeten mantenir el seu “adequat benestar personal, atenent als principis d'igualtat, solidaritat, subsidiarietat i complementarietat per a la seua reinserció sociolaboral”, tal com assenyala la Llei 9/2007, de 12 de març, de la Generalitat, de Renda Garantida de Ciutadania a la Comunitat Valenciana.

Durant l'últim any, Miguel Ballesteros tan sols va ingressar l'ajuda municipal que l'Ajuntament de Godella li va concedir en concepte d'emergència social, perquè fera front a necessitats bàsiques.

Però la seua situació d'aturat de llarga durada (ja cinc anys i mig), una hipoteca d'un habitatge a Bétera “i cap esperança d'aconseguir treball”, segons comenta, el van portar a iniciar una vaga de fam que ha durat 7 dies en els quals s'ha 'instal•lat' enfront del Centre de Salut i que va concloure aquest passat dimarts.

Durant aquest període, l'alcaldessa de Godella, Eva Sanchis, la regidora de Benestar Social, Rosa Barat, i la treballadora social de l'Ajuntament, així com diferents regidors han acudit al campament de Miguel de forma freqüent per a preocupar-se pel seu estat i intentar cercar una eixida a la mesura empresa que, finalment van acordar ahir a la vesprada.
 
Representants de l'Ajuntament de Godella, amb Miguel Ballesteros durant la vaga de fam.

“Retallades que freguen l’inhumà”

“De forma excepcional hem decidit concedir-li una ajuda extraordinària d'emergència social que, òbviament, haurà de justificar amb els corresponents resguards i factures –va comentar l'alcaldessa, Eva Sanchis– però aquestes són les conseqüències d'una Administració, com és la Conselleria, aliena als problemes reals de les persones i que és la que provoca situacions tan dramàtiques com la de Miguel amb unes polítiques de retallades que freguen l'inhumà”.

“La concessió de la Renda Garantida de Ciutadania és competència de la Generalitat Valenciana, que té sis mesos per a contestar, i l'Ajuntament de Godella tan sols pot col•laborar en la seua tramitació, que és el que vam fer en el seu moment”, va explicar Barat.

A més, la regidora de Godella va informar de la decisió de l'equip de govern d'elevar al Síndic de Greuges i al director de Serveis Socials de la Conselleria una queixa “per a denunciar el cas de Miguel i el de molts altres que no reben la Renda Garantida de Ciutadania o la reben amb retard per culpa de les retallades”.
 

Miguel entrarà a formar part dels plans d'intervenció social que ofereix l'Ajuntament i podrà comptar amb el servei que Godella disposa en el col•legi d'advocats (ICAV) amb el qual va signar un conveni d'assessorament gratuït per a tots els afectats per desnonaments de la localitat.

“Per a nosaltres és un problema estructural i així ho hem denunciat, tant en mocions subscrites pels tres grups municipals que vam governar a Godella com a través dels nostres representants en les Corts”, va recordar la regidora de Serveis Socials.

Membres de la Plataforma de Solidaritat Ciutadana de Godella, que de forma periòdica presten la seua col•laboració a persones en risc d'exclusió social, han acompanyat Miguel de forma quasi permanent qui, a més, ha comptat amb el suport de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de Paterna.next