Diari La Veu del País Valencià
Vídeo- La impotència i indignació del tancament de RTVV en un curt
Leo Part / València

Un xiquet mira la tele. Mentrestant els seus pares preparen la taula per sopar. Una escena quotidiana que es abruptament trencada pels successos que veuen per la pantalla. Aquest és el plantejament inicial d’El Colp, l’últim curtmetratge del director i guionista benicarlando Fèlix Tena que mostra “com avui es converteix en ahir”.

El MUCBE de Benicarló acollirà aquest dijous 10 de juliol a les 19:hores l’acte de la presentació i projecció d’El Colp, un curtmetratge que narra l’angoixa que pateix una família després dels fets que observen per televisió. Aquesta història provocada pel tancament de RTVV està protagonitzada per Sergio Caballero, en el paper del pare de la família, Sara Vallés, la mare, i Nicolau Tena el fill.

Aquest relat en format audiovisual barreja realitat i ficció de diferents moments històrics. Es tracta, en paraules del seu director, “d’un viatge forçat als pitjors records de l’ahir”, on l’espectador “participa en primera persona d’un exercici del record”.

‘La nit del 29 de novembre patirem la impotència i la indignació davant una agressió terrible, en una atmosfera asfixiant que recordava un colp d’estat’, explica el seu director, Fèlix Tena. Aquest periodista, treballador de RTVV durant 22 anys i director del popular programa ‘Medi Ambient’ de Canal 9, va passar aquella tràgica i angoixosa nit a Burjassot.

El periodista i extreballador de RTVV Fèlix Tena, durant el rodatge d’El Colp.

“Un mitjà de comunicació de tots els valencians pres per la policia de matinada. Va ser una situació demencial, una agressió contra els drets humans amb escassos precedents al món, que suposa un retrocés de tres dècades en la difusió de la llengua i la identitat dels valencians, i que llança a un futur incert molts professionals del sector i les seues famílies”, denuncia Tena.

El Colp és segons el seu creador, una “tornada al passat”, una “involució per causes alienes als protagonistes” que converteix “el present en un temps ja viscut”.

>

El Colp ha sigut produït per Álvaro Olavarria i Ukemotion. És el tercer curt que produeix Olovarria relacionat amb el tancament de RTVV després d’ERE i Vergonya, dirigits per Alicia Puig. Amb aquesta nova aproximació a aquells fets el productor destaca la importància de no oblidar, per contribuir a mantindre en la memòria de l’espectador els efectes d’un colp que ha canviat la vida a milers de valencians.

Aquesta és la idea que vol transmetre El Colp que ha iniciat una gira per diferents festivals i que, després del seu pas per Benicarló, es presentarà a Madrid el pròxim 14 de juliol a la seu de l’Associació de la Premsa madrilenya.

Comparteix

Icona de pantalla completa