Diari La Veu del País Valencià
La UV analitzarà l’eficiència acadèmica dels centres de música
RedactaVeu / València

La recerca de la Universitat de València se centrarà, en principi, en els membres de Fecemac- CV i determinarà la satisfacció dels alumnes i el rendiment educatiu en l’àrea de la gestió d’aquests centres sense ànim de lucre.

Així mateix, s’avaluarà la importància de l’educació musical reglada i s’informarà dels resultats de l’estudi per a sensibilitzar sobre la consideració i el pes d’aquest ensenyament en el sistema educatiu del País Valencià.

Olga Blasco, membre de MC2 (Mètodes Quantitatius per al mesurament de la Cultura i l’Educació) del departament d’Economia Aplicada, i Manuel Quadrado, investigador especialitzat en el context de les arts i la cultura i professor de Comercialització i Recerca de Mercats, dirigiran l’estudi com a responsables del seguiment i compliment de l’acord, treball que per part de Fecemac-CV exercirà Julio Rus, director del centre autoritzat Taller de Música Jove.

Blasco ha manifestat que “l’estudi permetrà obtenir una bateria d’indicadors que mostre la situació i l’evolució dels centres educatius”. Quadrado, en relació amb el desenvolupament del projecte, ha assenyalat que “és primordial analitzar el grau de satisfacció dels usuaris (alumnes, pares…) dels centres de música i conservatoris municipals per a conèixer els punts forts i febles, de manera que açò permeta millorar la gestió”.

Lute Fernández, president de Fecemac-CV, ha assegurat que “la recerca servirà per a posar en valor el paper social, educatiu i cultural de l’educació musical i dels centres educatius, que milloraran el seu projecte gràcies a ella perquè ajudarà a detectar els aspectes que és necessari modificar per a proporcionar un ensenyament centrat en la cerca de l’excel·lència”.

A més, Fernández ha volgut posar de manifest que “aquest projecte serà una aportació més de Fecemac-CV en la línia de col·laboració amb la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per a desenvolupar, tal com va afirmar Maria José Català, la millor xarxa d’ensenyaments musicals d’Europa”.

Informe de la comissió d’estudi

Fecemac-CV ha fet, des de fa anys, propostes a la Conselleria que, en alguns casos, han sigut considerades per Català. Recentment, ha presentat aportacions a l’informe de la comissió d’estudi de conservatoris municipals i centres de música que s’elabora sota la direcció i coordinació de Manuel Tomás, nou secretari autonòmic d’Educació i Formació, amb l’objectiu que aquestes consideracions contribuïsquen a millorar l’educació musical reglada i al fet que estiga planificada amb rigor i criteris d’igualtat.

L’informe juntament amb els suggeriments dels integrants de la comissió s’elevaran a la consellera per a actuar sobre la base d’una idea precisa de la situació actual i de la importància del projecte pedagògic de futur d’aquests centres educatius que dependrà, en bona mesura, de les decisions que es prenguen a curt termini sobre un dels pilars que conformen un element diferenciador i vertebrador d’aquest poble.

Així mateix, Fecemac-CV ve sensibilitzant sobre les greus retallades i impagaments que pateixen en el seu finançament 63 centres de música i conservatoris municipals durant cinc anys consecutius pel que fa a 2009 en el qual es van dedicar 5,1 milions. A partir d’ací, es destinen 2,3 milions en 2010 (-54%), 2,3 en 2011 (-55%), 3,4 en 2012 (-34%), 1,4 + 1,5 en 2013 (-43%) i 3,4 (- 34%) en el projecte de pressupostos per a 2014, la qual cosa suposa un desfasament econòmic acumulat d’11,4 milions que afecta 1.200 treballadors i 10.000 alumnes.

Comparteix

Icona de pantalla completa