Diari La Veu del País Valencià
Pedro Sánchez, elegit pels militants com a nou secretari general del PSOE

ACN / Madrid.

El diputat al Congrés per Madrid Pedro Sánchez serà el nou secretari general del PSOE. Amb el 85% dels vots escrutats, s’ha imposat amb el 49% dels vots a Eduardo Madina (36,19%) i José Antonio Pérez Tápias (15,16%) a les primàries que els socialistes han celebrat aquest diumenge.

El resultat s’haurà de ratificar ara al Congrés Extraordinari que els socialistes espanyols celebraran a Madrid els dies 26 i 27 de juliol, on Sánchez i els sectors del partit que han quedat descavalcats hauran de configurar també la nova direcció del partit. Eduardo Madina ja li ha donat l’enhorabona a través de twitter.

Sánchez ha guanyat a territoris clau com Andalusia (61,5% dels vots), Euskadi (50,19%), i Madrid (43,84%), però no a Catalunya, on Eduardo Madina s’ha imposat amb el 40,39% dels vots i el nou secretari general del PSOE s’ha quedat amb el 37,39% per davant de Pérez Tápias amb el 22,22%.

El nou secretari general del PSOE ha aconseguit la victòria en unes primàries on ha votat el 65,84% de la militància socialista. Ha guanyat també a Aragó, Balears, Canàries, Castella-La Manxa, País Valencià, i entre els militants que resideixen a Amèrica.

Per contra, Eduardo Madina ha obtingut el suport majoritari a Astúries, Cantàbria, Castella-Lleó, Extremadura, La Rioja, Múrcia, Navarra i els d’altres punts d’Europa.

Pedro Sánchez té 44 anys, quatre més que Zapatero quan va esdevenir líder dels socialistes espanyols. Nascut a Madrid, és economista i professor d’Estructura Econòmica i Història del Pensament Econòmic de la Universitat Camilo José Cela de Madrid.

Casat i amb dues filles, es va afiliar al PSOE el 1993 i va treballar com a assessor al Parlament Europeu. Durant la guerra de Kosovo va ser cap de gabinet de l’Alt Representant de les Nacions Unides a Bòsnia i el 2003 va anar a la llista de Trinidad Jiménez per la alcaldia de Madrid. El 2004 va esdevenir membre de l’Assemblea General de Caja Madrid com a representant de l’Ajuntament.

A les eleccions generals del 20008 va anar a les llistes del PSOE per Madrid, però es va quedar sense escó. Va arribar al Congrés l’any 2009 gràcies a la renúncia de Pedro Solbes com a diputat, fet que li va permetre ocupar la seua vacant. Va fer de portaveu adjunt del PSOE a la Comissió de Política Territorial. El 2011 novament va anar a les llistes pel PSOE i es va tornar a quedar sense escó. Va aconseguir-lo finalment gràcies a la renúncia de Cristina Narbona. Actualment és portaveu a la Comissió per a l’Estudi del Canvi Climàtic.

Sánchez, contrari a la consulta

Sánchez ha estat el candidat a secretari general que més clarament ha expressat el seu “no” a la consulta a Catalunya. Durant el debat que va tenir lloc a la seu del PSOE el passat dilluns va apel·lar a la reforma federal de la Constitució que el partit va teixir a Granada però va “discrepar” de qualsevol proposta que implique la celebració d’una consulta a Catalunya “ni pactada ni legal”.

Suport a Andalusia

Sánchez ha obtingut un suport molt majoritari de la federació andalusa, que ja li va donar el 74,88% dels avals emesos a aquest territori, 14.389 dels 41.338 que va presentar per concórrer a aquest procés de primàries. De fet, consta com el candidat predilecte de la presidenta andalusa, Susana Díaz.

Al seu equip de campanya hi consten diputats joves i vells coneguts d’altres èpoques. El seu cap de campanya ha estat el diputat del PSOE a l’assemblea de Madrid José Cepeda, i el seu cap de comunicació el que també ho va ser de José Bono mentre va ser president de Castella-La Manxa, José Luis Fernández.

Comparteix

Icona de pantalla completa