Diari La Veu del País Valencià
Judici contra l’ERO de RTVV

Europa Press / València

L’Audiència Nacional té previst veure aquest dimarts la demanda presentada pel sindicat CGT contra l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) extintiu de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV). Aquesta secció sindical ha convocat, a més, una concentració davant la seu de l’Audiència a Madrid, durant la durada del judici, “a fi de protestar contra l’atac als mitjans de comunicació públics i davant el tancament injustificat i fraudulent de RTVV”, ha informat l’organització en un comunicat.

En la seua demanda, CGT sol·licita la nul·litat de l’ERO d’extinció de la ràdio i la televisió públiques valencianes, segons consta en l’escrit que va remetre en el seu moment. La central va ser l’únic dels sindicats amb representació en el Comitè d’empresa de RTVV que no va subscriure l’acord a què van arribar a la fi del mes de març entre la direcció i la representació dels treballadors.

En la demanda, al costat de la sol·licitud de nul·litat, el sindicat requereix que es condemne l’empresa a la readmissió dels treballadors i a l’abonament dels salaris de tramitació reportats fins a la mateixa i, subsidiàriament, els declare no ajustats a dret.

L’acció judicial es basa, entre altres punts, en la inconstitucionalitat de la Llei 4/2013 de la Generalitat Valenciana; qüestiona la força major com a motiu d’extinció dels contractes de treball; rebat que l’extinció de la personalitat jurídica de l’empresa siga causa d’acomiadament col·lectiu; i nega la situació econòmica presentada per l’entitat.

Així mateix, tracta l’adequació, proporcionalitat i suficiència de la mesura realitzada; i manifesta que s’ha vulnerat el dret a la tutela judicial efectiva i el frau de llei per a la promoció d’un nou acomiadament col·lectiu “sense reposar els treballadors en les seues condicions”.

Nucli de la tesi

El nucli de la tesi de la Confederació General del Treball radica en “l’actuació fraudulenta de RTVV respecte a l’aplicació de la sentència del Tribunal Superior de Justícia valencià (TSJ) que va afectar a més de 1.000 treballadors”.

Segons CGT, “la readmissió immediata d’aquests “havia sigut acordada dos dies abans de l’aprovació de la llei” a pesar que la sentència té un caràcter merament declaratiu. Així, després d’haver renunciat a interposar recurs de cassació contra la sentència, RTVV SAU va procedir ‘de facto’ “com si la sentència consistira en la impugnació d’un acte administratiu, és a dir, que no va actuar conforme al que es disposa legalment”.

En la mateixa línia, el promotor de la demanda considera que “va imposar unilateralment el restabliment de la relació laboral dels qui havien sigut acomiadats individualment, va sol·licitar a la Seguretat Social l’anul·lació de les baixes, va cotitzar pels salaris deixats de percebre i va deduir les prestacions de desocupació, cosa que és incompatible amb la naturalesa de la sentència, declarativa, que no impedia que se seguiren tramitant les impugnacions individuals de l’extinció de cada contracte”.

“Va ser aquesta decisió de RTVV –incideix– la que va conduir a un injustificat sobredimensionament formal de la plantilla, ja que va ser intencionadament cercada de forma arbitrària, perquè la finalitat era provocar, amb maquinacions insidioses, que la representació legal dels treballadors subscriguera l’acord”.

Comparteix

Icona de pantalla completa