Diari La Veu del País Valencià
9è Sopar Popular i festa de Xúquer Viu
RedactaVeu / l’Alcúdia

La plataforma en defensa del Xúquer, Xúquer Viu, celebrarà aquest divendres a l’Alcúdia el 9è sopar popular i festa del Xúquer Viu. Cap a les 23:00 tindrà lloc el lliurament de la IXª edició dels Guardons de Xúquer Viu “Aigua Clara” i “Tarquim Pudent”; i, a continuació, els assistents podran gaudir de l’actuació de Dani Miquel, Òscar Briz i Toni de l’Hostal.

En aquesta edició els guardons s’han repartit de la següent forma:

Premi Aigua Clara 2014:

Aquest premi en l’edició de 2014 ha sigut atorgat a la Comunitat de Regants de Sueca, presidida per José Pascual Fortea. La Comunitat de Regants de Sueca i el seu president al cap han sigut un element clau en la defensa del riu i en l’oposició ferma a la realització de transvasaments cap Alacant aigües amunt de la Marquesa. La Comunitat de Regants de Sueca ha estat en primera fila en les mobilitzacions que Xúquer Viu i la comarca de la Ribera, junt a nombroses organitzacions de tot tipus -ecologistes, educatives, sindicals, agràries i socials- i a alcaldes i regidors de la majoria dels partits, han protagonitzat en els últims anys, la darrera el passat 14 de juny davant el Palau de la Generalitat.

Premi Tarquim Pudent 2014:

Aquest premi es decideix per votació popular dels assistents al sopar de Xúquer Viu. Aquest any els nominats per aquest premi són els següents:

– Jose Alberto Comos, actual director general de l’Aigua de la Generalitat Valenciana, ha sigut realment un personatge nefast per a la nostra terra i el nostre riu. Ha sigut des de 2005 a 2011 director de la “Fundación Agua y Progreso”, instrument creat expressament per a difondre la política de ‘Agua para todos’ i generosament subvencionada amb 7’2 milions d’euros per la Generalitat Valenciana. El seu objectiu ha sigut defensar el transvasament de l’Ebre i el transvasament del Xúquer des de la seua presa original de Cortés de Pallars, malgrat el rebuig unànime de la Ribera i altres comarques valencianes. En aquesta darrera etapa ha sigut un dels principals responsables que els abastiments de la Ribera, amb els aqüífers contaminats amb nitrats i pesticides, no tinguen una concessió pròpia i hagen de pagar per efectuar una permuta amb una part dels regants.

– Miguel Arias Cañete, ministre d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, exponent de la Vella Cultura de l’Aigua, que en l’any 2000 va dir que el Pla Hidrològic Nacional, s’aprovaria “por cojones” i que la seua tramitació seria “un paseo militar”. És partidari de recuperar la política de transvasaments i grans obres hidràuliques. En la seua fase com a ministre d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient tingué lloc la tramitació del nefast Pla del Xúquer que recentment ha entrat en vigor. Va firmar el protocol junt al Conseller José Ciscar que obri la possibilitat a nous transvasaments d’aigua del Xúquer des d’Antella, Cortes de Pallars o Alarcón, aquest últim aprovat en el nou Pla.

– José Ciscar Bolufer, conseller d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua de la Generalitat Valenciana. Natural de Teulada, sempre ha defensat els interessos del lobby de l’aigua d’Alacant, ignorant la situació de sobreexplotació del Xúquer una i altra vegada. En lloc d’actuar com a governant de tot el territori i explicar a aquest lobby que l’únic transvasament possible és de la Marquesa al final del riu, ha alimentat sempre les seues ambicions i exigències. Va firmar junt amb l’aleshores ministre Arias Cañete, el protocol en què es diu que la solució de la Marquesa no és satisfactòria i que cal buscar altres solucions, obrint la possibilitat d’un nou transvasament des d’Antella, Cortes de Pallars o Alarcón, aquest últim aprovat en el nou Pla.

Comparteix

Icona de pantalla completa