Diari La Veu del País Valencià
Albiol portarà l’ocultació de l’informe de l’IGM a Europa

RedactaVeu / Castelló

La diputada al Parlament Europeu, Marina Albiol, ha informat que posarà en mans de les autoritats europees la censura que durant mesos ha imposat el Govern espanyol a l’informe redactat per l’Institut Geològic i Miner a proposta del mateix Ministeri de Medi Ambient. “Aquesta actuació, considerem, contravé el Conveni Aarhùs en matèria mediambiental que exigeix transparència i publicitat en aquest tipus d’informes”.
La representant d’esquerres al Parlament Europeu detalla que el Conveni, vigent des del 30 d’octubre del 2001, parteix de la idea que una major implicació i sensibilització dels ciutadans amb relació als problemes mediambientals condueix a una millor protecció del medi ambient. El Conveni té com a objecte contribuir a protegir el dret de cada persona, de les generacions presents i futures, a viure en un medi ambient adequat per a la seua salut i el seu benestar. Per aconseguir aquest objectiu, el Conveni proposa intervindre en tres àmbits: garantir l’accés del públic a les informacions sobre medi ambient de què disposen les autoritats publiques; afavorir la participació del públic en la presa de decisions que tinguen repercussions sobre el medi ambient i ampliar les condicions d’accés a la justícia en matèria de medi ambient.
L’eurodiputada denuncia que el Govern de l’Estat espanyol ha ocultat conscientment informació pagada amb diners públics, crucial per als procediments d’avaluació d’Impacte Ambiental destinats a l’aprovació de projectes d’exploració i extracció d’hidrocarburs mitjançant la tècnica, comunament coneguda com a fracking. “No es tracta d’una qüestió menor, podríem estar davant d’un presumpte delicte de prevaricació, a més d’una vulneració de la Convenció Aarhùs”.

Per a la diputada queda molt clar per què el govern de l’estat va ocultar durant sis mesos aquest informe, fins que la Plataforma Antifracking de les comarques del Nord el va fer públic, “aquest informe és molt crític amb aquesta tècnica, en la línia de la majoria d’estudis als quals hem tingut accés, això no va agradar gens al nostre govern, que es veu pressionat pel lobby dels hidrocarburs, la solució, ignorar-lo”.

Albiol recrimina que en lloc de valorar objectivament la tècnica de la fractura hidràulica, recolzant-se en els estudis d’entitats expertes en la matèria, Soria juga a croat defensor del fracking i dels interessos d’empreses privades en una actitud poc respectuosa amb el seu càrrec públic com a ministre.

Per a finalitzar, Albiol ha recalcat que el Govern espanyol no pot quedar impune, pel que és una violació flagrant de la legislació europea, “exigirem a les autoritats europees que investiguen l’ocorregut i que el Govern Espanyol haja de donar explicacions del que assegurem és una vulneració de la legislació europea”.

Comparteix

Icona de pantalla completa