Diari La Veu del País Valencià
Primer enviament d’aigua per al transvasament del Xúquer-Vinalopó
RedactaVeu / Europa Press / València

El Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi ambient (Magrama), a través de la societat estatal Aigües de les Conques Mediterrànies (Acuamed), ha iniciat l’enviament de 7,6 hectòmetres cúbics d’aigües del Xúquer al Vinalopó amb l’objectiu “d’alleujar els efectes de l’escassetat de recursos hídrics en els cultius” que estaven afectats per la sequera.

En un comunicat, Medi Ambient ha informat que els primers cabals d’aigua han arribat a les zones del Vinalopó aquest dimecres al matí. Així mateix, ha recordat que Acuamed, va aprovar aquest dimarts la formalització d’un acord que permet la utilització provisional per sequera de la transferència Xúquer-Vinalopó, en un acord que hauran de subscriure Acuamed, la Junta Central d’Usuaris del Vinalopó, Alacantí i el Consorci d’Aigües de la Marina Baixa.

En aquesta primera fase, que transcorrerà fins a setembre, s’enviaran els primers set hectòmetres cúbics, dels dotze que li correspon anualment a aquest transvasament, després de l’aprovació del nou Pla del Xúquer, el passat 11 de juliol, per part del Govern.

D’altra banda, amb caràcter previ a la distribució de l’aigua, la Junta Central ha sol•licitat la preceptiva autorització de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), adjuntant, juntament amb la petició, l’assignació que correspon a cadascun dels usuaris.

El president Fabra, qui ha presidit la posada en funcionament del Transvasament Xúquer-Vinalopó, ha explicat que el Consell ha invertit mes de 50 milions d’euros perquè les aigües transvasades puguen ser utilitzades pels regants del Vinalopó. També ha recordat que han hagut de transcórrer 12 anys des de l’inici de les obres del transvasament Xúquer-Vinalopó perquè, de forma definitiva, arriben els primers cabals.

“Un aigua que servirà per a pal•liar els efectes de la sequera que pateix el sistema hídric Vinalopó-Alacantí, declarat en estat d’emergència per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer”, ha recordat Fabra.

“L’engegada del transvasament Xúquer Vinalopó és hui una realitat gràcies al treball conjunt i a l’esperit de col•laboració de la Generalitat i dels nostres regants”, ha ressaltat.

Negocien segona presa al pantà de Bellús

D’altra banda, ha recordat que el Consell està negociant amb el Govern i les comunitats de regants d’Alacant i València per a consensuar una segona presa d’aigua que abaratisca el preu de l’aigua del transvasament Xúquer-Vinalopó.

L’alternativa que està estudiant el grup de treball, segons ha explicat el president Fabra, consisteix a utilitzar 12 hectòmetres cúbics a l’any de cabal no assignat, aigües avall de Tous, situats en el pantà de Bellús, i garantits en el nou Pla del Xúquer.

Aquest cabal, mitjançant permuta, s’enviaria des del pantà d’Alarcón per als proveïments urbans d’Alacant, mancomunitat que abasta les comarques de l’Alacantí, el Baix i Mitjà Vinalopó i la Marina Baixa.

El cap del Consell ha afegit que les negociacions continuaran al setembre amb l’objectiu de cercar una solució “definitiva” a la manca d’aigua de les comarques alacantines, ja que, segons ha apuntat, “la presa actual de l’assut de la Marquesa per si sola és insostenible econòmicament”.

L’aigua, que pal•liarà les collites fonamentalment del Mitjà Vinalopó -Asp, Monòver, la Romana, Elx, Monfort i Agost (l’Alacantí)-, arribarà gràcies al postrasvàs Xúquer-Vinalopó, una infraestructura formada per 78 quilòmetres de conduccions i per quatre embassaments, entre ells, el de la Costa, a Villena, que permetrà trencar la càrrega de pressió i que estarà operatiu a la fi d’any.

Fabra: “Necessiteu aigua i ací està”

El president de la Generalitat ha destacat que el transvasament Xúquer-Vinalopó “beneficiarà a més de 16.000 regants i consolidarà 20.000 ocupacions de la zona” ja que l’aigua arribarà a més de 20.000 hectàrees de les Comarques del Vinalopó i suposarà salvar collites valorades en més de 200 milions d’euros.

“Hui és un dia històric i anhelat per vosaltres, els agricultors alacantins, els qui amb tant esforç aposteu per aquest sector estratègic”. “Necessiteu aigua i ací està. És un assoliment de tots i per a tots”, ha afirmat.

Comparteix

Icona de pantalla completa