De Cibeles a Sol en defensa del poble palestí

Podemos ha fet una crida a la participació en la concentració convocada per a aquest dijous a Madrid ‘contra els criminals atacs d’Israel al poble palestí', amb els lemes 's’ha acabat el temps de les condemnes. No consentim una nova massacre en Palestina'
17 juliol 2014 01:00h
Redactaveu / València

La delegació de Podemos en el Parlament Europeu ha fet públic un manifest per reclamar el suport ciutadà en la concentració que aquesta vesprada se celebra a Madrid en defensa del poble palestí i ‘contra els criminals atacs d’Israel” que està patint. 

“En aquests dies s'han complit 10 anys del dictamen emès pel Tribunal Internacional de Justícia del Faig (TIJ) sobre el Mur construït per Israel en els territoris ocupats de Palestina en 1967, en molts casos més enllà de la línia verda de l'armistici de 1967”, indica el text.

Segon explica Podemos, aquesta sentència dictaminava que el mur construït per l'Estat d'Israel “vulnera la Llei Internacional i els principis de la Carta de les Nacions Unides” i que aquesta sentència, no vinculant, “és un dels símbols de la impunitat que la comunitat internacional permet a l'Estat d'Israel”.

La formació liderada per Pablo Iglesias denuncia que aquest aniversari coincideix també en aquests dies “amb una nova escalada de violència”. Així, critica l'anomenada “Operació Borda Protector” (Protective Edge), “l'enèsim càstig col•lectiu de l'Estat d'Israel sobre els Territoris Ocupats de Cisjordània i especialment sobre la Franja de Gaza” que ha fet que en només en dos dies, segons les autoritats palestines, “el nombre de morts en la Franja siga de 23, entre ells 5 xiquets i centenars de ferits”.
 

L'exèrcit israelià, segons el primer ministre Benjamin Netanyahu, ha autoritzat el reclutament de 40.000 reservistes per a una operació que segons el seu ministre de defensa “no acabarà en pocs dies” es prepara així una possible operació terrestre que seria una nova catàstrofe humanitària.

El silenci de la comunitat internacional

La delegació de Podemos en el Parlament Europeu  denuncia que la comunitat internacional “calla davant aquesta nova violació per part d'Israel” de la IV Convenció de Ginebra, declarada vinculant per als països no signataris i recorda que el Parlament Europeu ja ha tractat aquests atacs que vulneren els DDHH de la població palestina amb la mort de 1.400 persones en 2008, o febrer del 2012 -Operació Pilar de Defensa- amb la mort de 170 persones i 1300 ferits.

Segons denuncia Podemos, totes aquestes agressions en el seu moment “van merèixer una tèbia condemna i lament per la tragèdia humanitària, i es va adoptar a més, una inacceptable equidistància entre un dels exercits més importants del món i un poble ocupat i aïllat per terra, mar i aire”.
 

 
"És hora de moure fitxa"

Per aquestes raons, Podemos assegura que “per a nosaltres és hora de moure fitxa” i, en previsió que l'escalada d'atacs sobre la franja de Gaza vaja en augment, “pensem que les condemnes no són suficients”.

Així proposen emplaçar el Parlament Europeu a adoptar sancions contra l'Estat d'Israel “de manera immediata fins que es paralitzen els atacs de l'exèrcit israelià sobre la població palestina”.

En segon lloc, exigixen la “paralització immediata de l'Acord Euro-Mediterrani, que estableix una associació entre la Comunitat Europea i els seus Estats Membres, d'una banda, i l'Estat d'Israel, per l'altra, i que es va signar a Brussel•les el 20 de novembre de 1995.

En tercer lloc, Podemos demana la “reavaluació per part de l'organisme pertinent perquè el dictamen del Tribunal de Justícia de l'Haia (TIJ) es faça vinculant i efectiu, obligant l'Estat d'Israel a desmantellar el Mur de Palestina i a retornar als seus propietaris originals les terres annexionades”.

El manifest acaba indicant que, el que es demana, en definitiva és  el “compliment dels acords i de la legalitat internacional tan freqüentment usada sobre la qüestió palestina” i al•lega que “no volem fer el de sempre, no volem ser còmplices d’aquesta nova massacre”.


next