Diari La Veu del País Valencià
Xúquer Viu: ‘Alacant no necessita aigua de boca del Xúquer’

RedactaVeu / València

Hui s’ha posat en marxa l’anomenada ‘solució de la Marquesa’, al final del riu Xúquer, proposada pels regants del Xúquer en 2005 i acceptada com a ‘mal menor’ per les organitzacions, entre elles Xúquer Viu, que s’oposaven al transvasament des de Cortes de Pallars -a 100 km de la desembocadura-, segons ha informat aquest col•lectiu ecologista hui dijous en un comunicat.

Xúquer Viu recorda en la nota de premsa que aquesta solució va suposar la cancel•lació del previst transvasament des de Cortes de Pallars, que haguera suposat un “colp de mort” al Xúquer i a l’Albufera, “quan les tuneladores estaven a punt de foradar el Massís del Caroig”.

Segons l’entitat ecologista, la mobilització de la societat valenciana i de la Ribera en particular, encapçalada per Xúquer Viu i els regants de Sueca, “ha aconseguit preservar per al futur el riu més important dels valencians i obrir la solució de la Marquesa com l’única ecològicament i econòmicament viable”, recorda. La reacció del lobby de l’aigua d’Alacant, amb Andrés Martínez, president de la Junta Central de Regants del Vinalopó, Marina Baixa i Alacantí, al cap, “en aquests quasi deu anys ha sigut de continua confrontació i exigència de la millor aigua del Xúquer”, explica.

“Ara, per fi, accepten aigua de la Marquesa”

“Des del principi van dir que l’aigua de la Marquesa, amb la qual es reguen molts camps a la Ribera, era un aigua contaminada i que no estaven disposats a acceptar. Feren manifestacions i recollides de firmes, de les quals no es va saber res, dient que l’aigua del final del Xúquer era tòxica”, apunten.

“Ara, per fi, han acceptat que aquesta aigua puga servir per regar els seus cultius, un aigua que compleix tots els requisits per al reg de productes agrícoles”, es congratula Xúquer Viu.

No obstant això, respecte al preu Xúquer Viu indica que “caldria preguntar-se com és que l’aigua costarà 5 cèntims d’euro per metre cúbic, però els regants la pagaran a 18 cèntims, cosa que no deixa de ser sorprenent”.

“La resposta és que aquest preu permetrà a la Junta Central liquidar -no sabem si de manera legal- els deutes que la seua campanya contra el transvasament des de la Marquesa, que ara accepten, i la comissió bancària pel crèdit que no van utilitzar els va causar”, expliquen en la nota.

Malgrat tot, aquest lobby, amb la complicitat de la Generalitat Valenciana, “continua reclamant la millor aigua del Xúquer des d’un nou transvasament -amb l’aigua estalviada a la Ribera per la modernització del regadiu- a Antella, a Cortes de Pallars o des d’Alarcón, l’última ocurrència del Govern”.

La Ribera no consentirà un nou espoli d’aigua del Xúquer

“Però han de saber -adverteix Xúquer Viu- que la Ribera no consentirà un nou espoli de l’aigua del Xúquer, que servirà per a fer negoci, mentre els abastiments de la Ribera se’ls nega una concessió pròpia d’aigua i haurà de pagar per una permuta amb els regants”.

En aquest sentit, subratllen que “Alacant no té cap necessitat d’aigua de boca”, ja que amb la finalització del Pla de Dessalatge previst, s’hauran invertit més de 500 milions d’euros a la demarcació d’Alacant i es disposarà d’un volum d’aigua superior als 100 hm3 per al subministrament urbà.

“Aquest volum, equivalent al consum de quatre ciutats de la mida d’Alacant, cobrirà de sobra les necessitats dels municipis del litoral”, sosté Xúquer Viu en el seu comunicat.

A més, i en paral•lel a l’entrada en servei de les dessaladores, l’Alt Vinalopó recuperarà, de sobte, “uns recursos que des de fa 100 anys eixien dels seus pous per proveir Alacant i el seu entorn”. Aquesta nova bossa d’aigua, equivalent al subministrament de quatre ciutats de la mida de Villena, “permetrà garantir les necessitats urbanes futures de la comarca a mitjà i llarg termini”.

Finalment, Xúquer Viu denuncia que caldria preguntar-se “perquè s’atén diligentment aquestes necessitats del Vinalopó, però a l’Albufera se li continuen negant els cabals necessaris per a la seua recuperació”.

Comparteix

Icona de pantalla completa