Diari La Veu del País Valencià
ACS presenta la renúncia formal al magatzem de gas Castor
RedactaVeu / Europa Press/ Madrid

La societat propietària del magatzem subterrani de gas Castor, Escal, en la qual participa ACS amb un 66,7%, ha presentat la renúncia formal a la concessió d’explotació del projecte, ha informat la companyia presidida per Florentino Pérez a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

La presentació de l’escrit de renúncia a la concessió de l’explotació de l’emmagatzematge subterrani de gas natural construït a uns 21 quilòmetres de les costes de Castelló es produeix després que la concessionària de Castor haja obtingut l’autorització prèvia per a la seua renúncia, segons l’estipulat en el document d’emissió del programa de bons que suporta el finançament del magatzem.

El projecte Castor està actualment paralitzat amb la finalitat de determinar, mitjançant la realització de diferents estudis, si eventualment pot ser causa dels sismes que s’han registrat en la zona on es va instal•lar.

Per a materialitzar la seua renúncia al magatzem, Escal va iniciar el passat 25 de juny el procés per obtenir l’autorització prèvia del Banc Europeu d’Inversions (BEI) i, si escau, de l’assemblea de titulars dels bons que va emetre per finançar el projecte.

Escal UGS, societat concessionària de l’explotació del magatzem, participada en un 67% per ACS i en el 33% restant per la signatura canadenca CLP, va col•locar al juliol de 2013 una emissió de ‘project bond’ per valor de 1.400 milions d’euros per a substituir al finançament financer que s’havia sol•licitat a un sindicat de 19 bancs per a pagar el projecte.

L’operació va suposar l’estrena dels ‘project bond’, emissions de bons associats a un projecte d’infraestructures que compten amb garantia del BEI d’uns 200 milions d’euros. A més, aquesta entitat va comprar bons de l’emissió per 300 milions. Aquests primers bons de projecte es van llançar amb un termini de venciment de 21,5 anys i van ser subscrits en un 80% per inversors estrangers.

“Escal té dret a cobrar el valor net comptable de la instal•lació”

En l’informe d’auditoria de l’exercici 2013, ACS xifra en 228 milions d’euros el valor de la seua participació en magatzem i assegura que el valor de la inversió és “recuperable en qualsevol escenari”.

Així mateix, el grup va recordar que Escal “té dret a retornar la concessió en qualsevol moment durant 25 anys a comptar des de l’atorgament de la concessió” i que aquesta devolució es realitzaria amb “dret a cobrar el valor net comptable de la instal•lació”.

Escal UGS es va adjudicar al 2008, a través d’un Reial decret, la construcció i explotació durant un període de trenta anys prorrogables del projecte Castor, emmagatzematge de gas situat en el subsòl de la mar a 21 quilòmetres de la costa de Vinaròs.

Castor es va promoure en el marc del pla energètic 2008-2016 per a la regulació de la demanda nacional de gas natural. Compta amb una capacitat d’emmagatzematge útil de 1.300 milions de Nm3 de gas operatiu i de 600 MNm3 de gas matalàs, capacitat que permet atendre un terç de la demanda de gas natural de l’Estat espanyol durant uns cinquanta dies.

Comparteix

Icona de pantalla completa