Diari La Veu del País Valencià
Belmonte: ‘Ho tornaré tot fins que el govern no rectifique el nom del premi’
RedactaVeu / València

“Ho tornaré tot. Estàtua. Diners. Presentaré una renúncia per escrit. I demanaré de parlar amb el batlle. No vull saber res mentre no torne el seny als governants del meu poble i es recupere el nom dels premis, Ho vull compartir amb vosaltres”.

Amb aquestes paraules, l’escriptor Maurici Belmonte ha presentat la seua renúncia al premi de narrativa curta Eduard Soler i Estruch que l’Ajuntament de Castelló de la Ribera li va concedir al 2009 per la novel•la ‘El Vol de les Papalllones’, mentre “no torne el seny als governants del meu poble, i es recupere aquest nom, el de Vicent Ignasi Franco i el d’Ausiàs March”, segons ha anunciat a les xarxes socials.

Belmonte, va acudir a l’últim plenari celebrat a l’Ajuntament de Castelló de la Ribera que presideix l’actual govern municipal -del PP- Salvador Álvarez, on va anunciar que presentava la seua renúncia al premi que aquest mateix ajuntament, “el del meu poble, em va concedir l’any 2009”, manifesta Belmonte.

Ara, en la seua publicació en Internet, explica que “era tanta la impotència –que sentia després que durant aquest ple no s’aprovara la proposta de l’oposició tendent a recuperar el nom originari dels polèmics premis- que em va resultar inevitable”.

Plenari de constitució de l’ajuntament

“I ho vull compartir amb tots vosaltres. No constarà més aquest premi al meu currículum mentre no hi haja un canvi. D’actitud. O de governants amb canvi d’actitud. Molt al meu pesar. Gràcies”, conclou Belmonte.

El grup GCIE- Coalició Compromís, juntament amb els grups d’esquerres amb representació a l’Ajuntament de Castelló de la Ribera (EU-Castelló de la Ribera i PSPV-PSOE), va presentar una moció al plenari celebrat aquest passat dijous, iniciativa d’EU, per mantenir les denominacions originals que des de la seua creació reben aquests premis. Aquesta proposta no va prosperar gràcies a la majoria del PP. I va ser en el torn de precs i preguntes on Belmonte, va anunciar davant els presents la seua renúncia ‘verbal’ als premis amb el nou nom.

Teatre Ideal, lloc d’últim lliurament

L’origen de la polèmica pel canvi de nom

La polèmica es va encetar a finals del passat mes de juny quan la regidora de festes i Cultura, Desireé Gallego Soler i membre de l’equip de govern del PP -que ostenta la majoria amb 8 dels 13 regidors- va decidir eliminar el nom de l’escriptor i mestre Eduard Soler i Estruch, al premi de narrativa, i el nom del certamen literari Castellum Ripae, que es van crear en l’anterior legislatura, tot i haver-los mantingut al 2011, 2012 i 2013.

El premi va passar a anomenar-se com el topònim oficial: ‘certamen literari Vva. de Castellón’. La decisió de Desireé Gallego, segons constava en les mateixes bases repletes de faltes gramaticals (ací les bases amb faltes d’ortografia), va comportar la dimissió dels quatre membres del jurat, el professor de filosofia a la Universitat de València i escriptor Tobies Grimaltos, l’artista i escriptora Anna Moner, el mestre i cantautor Rafael Estrada i l’editora Núria Sendra (Edicions Bullent). I també la decisió d’Edicions Bullent de no editar l’obra guanyadora d’aquest certamen literari, que havia aconseguit un bon prestigi al món literari valencià compartit amb la resta de territoris catalanoparlants.

Salvador Àlvarez, alcalde de Castelló en l’acte de lliurament dels premis

Cal assenyalar que ja en l’època de plena dictadura franquista, l’ajuntament de Castelló de la Ribera permetia publicar articles de l’escriptor i mestre Eduard Soler i Estruch amb tota normalitat en els seus llibrets de festes, fins i tot articles en els quals defensava l’opció pel topònim Castelló de la Ribera i això no era objecte de cap polèmica.

Aquest atac a la cultura valenciana, encara que en l’àmbit local, s’emmarca dins de la política d’atac sistemàtic del PP autonòmic a tot el que siga cultura, llengua, línies en valencià, ràdio i televisió valencianes, prohibició de TV3 i Catalunya Ràdio i altres valors del poble valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa