Diari La Veu del País Valencià
Johnson també eludeix responsabilitats per contractar i autoritzar despeses irregulars
RedactaVeu / Agències / Paterna

L’exdirectora de Canal 9 i exconsellera de Turisme i Cultura, Lola Johnson, ha eludit aquest dimecres en la seua declaració judicial qualsevol responsabilitat en les autoritzacions de despeses i contractacions presumptament irregulars en l’etapa que va estar al capdavant de la televisió pública. Així ho ha explicat als mitjans Enrique Lozano, advocat d’un altre dels imputats, l’exdirector de Ràdio 9 Lluís Motes, un cop que ha finalitzat la declaració.

Lola Johnson ha comparegut en la tercera jornada de declaracions en la investigació judicial oberta al jutjat número 6 de Paterna (Horta Oest) presumptes irregularitats en contractes de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) per valor d’uns 1.300 MEUR.

Crits de ‘corrupta’ a Lola Johnson després de declarar hora i mitja davant el jutge

L’exdirectora de TVV i exsecretària autonòmica de Comunicació del Consell, Lola Johnson, ha sigut rebuda i acomiadada pels extreballadors de RTVV amb crits de ‘Gürtel’ i ‘corrupta’. La sedua declaració en qualitat d’imputada, durant aproximadament una hora i mitja, s’ha en el jutjat de Primera Instància i Instrucció número 6 de Paterna (València) per presumptes irregularitats en contractes de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV).

Foto: José Soler (ACN)

L’exdirectora ha sigut rebuda amb xiulets per desenes d’extreballadors de la televisió i la ràdio públiques valencianes que s’han col•locat a un dels costats de les tanques instal•lades per la Policia per a permetre l’entrada de la que fóra també consellera del Govern valencià en l’època de Francisco Camps.

Després d’una altra tanca instal•lada s’han col•locat els nombrosos representants dels mitjans de comunicació.

Els manifestants han esbroncat Johnson al crit de ‘Gürtel’ i ‘corrupta’ i han exhibit pancartes en les quals es podia llegir ‘Els treballadors no som els culpables. RTVV la volem nostra pública, de qualitat i en valencià’, així com ‘Prevaricació valenciana’ i ‘Teleimputació’.

Johnson ha accedit al jutjat sobre les 09.40 hores -estava citada a les deu del matí- acompanyat de dos homes que anaven al costat d’ella en un cotxe que l’ha deixat i recollit a la porta.

Per a demà dijous està fixada la compareixença de l’exdirector general de RTVV José López Jaraba.

Recentment també van declarar en el jutjat, com a imputats, els exdirectius de RTVV Lluís Motes, Luis Redondo i Núria Romeral. Els dos primers van defensar que durant les seues etapes com a administradors de Ràdio 9 i de la televisió pública tan sol complien ordres que venien de dalt, i van insistir que tant els contractes com les despeses i els pressupostos venien directament per la Generalitat valenciana, que era la propietària de la societat.

Per la seua banda, Nuria Romeral va assegurar davant el jutge que durant la seua etapa com a responsable de la ràdio pública valenciana la seua labor es va centrar en qüestions tècniques i periodístiques, i que es va dedicar a reduir les despeses, a baixar sous als directius i a augmentar l’audiència seguint instruccions de la direcció general de RTVV, que en aquell moment ocupava José López Jaraba.

Aquest procediment es va originar arran d’una denúncia interposada per Compromís en la qual acusava l’excúpula de RTVV de generar un presumpte forat de 1.300 milions en contractes amb mitjans de comunicació i productores. El ‘modus operandi’ era, segons arreplega la denúncia, contractar fora de pressuposat productes i serveis cada any per import de 80, 90 o 120 milions d’euros, la qual cosa generava una “desviació” que es va veure reflectida en els informes de la Sindicatura de Comptes.

En concret, la denúncia abasta les actuacions compreses des del 2010 fins a l’actualitat, per a evitar que alguns delictes societaris hagueren pogut prescriure. Compromís hi exposa la “disposició dolosa dels recursos que consta l’ens públic sense justa causa i en perjudici de les arques públiques” des de l’exercici 2010, quan la Sindicatura de Comptes ja apuntava que TVV i RAV es trobaven en causa de dissolució.

Drets esportius

Entre d’altres, es refereix a l’adquisició de drets esportius, de col•laboració comercial entre TVV i el Vila-real CF, a “l’irregular tractament” dels ingressos publicitaris, l’existència d’un crèdit a favor de RTVV de 901.000 euros de ‘Las Provincias Televisión’ i ‘Televisión del Mediterraneo’ pel múltiplex o l’adquisició dels drets d’emissió de tres documentals a la productora Triskel.

Els denunciants consideren que els cinc exdirectius de RTVV van executar càrrecs mercantils “amb menyspreu manifest de la més elemental ‘lex artis’ mercantil i empresarial, i al marge dels seus deures en relació amb la situació financera de l’ens”, van contractar “incomplint els procediments legals” i “van ocultar contractes adduint per a açò una presumpta confidencialitat impròpia en la gestió de fons públics”.

També els considera responsables de la “concessió d’avantatges comercials a clients, que feien que el servei oferit per l’ens públic mancara de benefici per a l’ens” o “falta de justificació” en les contractacions.

>

Comparteix

Icona de pantalla completa