Diari La Veu del País Valencià
Anticorrupció obri diligències sobre adjudicacions a les residències de la família Cotino
RedactaVeu / València

La Fiscalia Anticorrupció ha obert diligències d’investigació penal arran de la denúncia presentada per Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) contra l’actual president de les Corts Valencianes, Juan Cotino, per suposats delictes de prevaricació i tràfic d’influències per les adjudicacions de 2009 a les residències de la seua família.

El grup parlamentari d’EUPV va lliurar a principis de mes al fiscal, els expedients de les adjudicacions de 2009 a les residències de la família Cotino, així com les transcripcions de les escoltes -en el marc de l’anomenat ‘cas Brugal’- entre Vicente Cotino -nebot del president del parlament autonòmic- i l’empresari Enrique Ortiz.

En un decret dictat el 16 de juliol per la Fiscalia Provincial de València, aquest organisme dóna justificant de recepció a eixa documentació i ordena l’obertura de diligències penals que passaran al fiscal delegat de la Fiscalia Especial contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada, Jesús Carrasco.

Després de conèixer la resolució de Fiscalia, la diputada autonòmica d’EUPV, Esther López Barceló, ha mostrat la seua satisfacció per l’obertura de diligències, al mateix temps que ha recordat que aquestes adjudicacions ascendeixen a més de 15 milions d’euros.

Joan Cotino, en la imatge, s’ha negat fins ara a dimitir com a president de les Corts.

“En la seua major part, aquestes van ser destinades a Saba o a Gerocentros, empreses vinculades a la família de Cotino. A més, es van produir mitjançant un procediment negociat sense publicitat, el qual també s’ha repetit recentment, en 2013, sent ja la consellera Sánchez Zaplana, augmentant la quantitat a 22 milions d’euros i de nou caient moltes de les adjudicacions en les empreses vinculades a la família Cotino”, assevera la parlamentària a través d’un comunicat.

La diputada d’EUPV Esther López Barceló, en una imatge d’arxiu.
Barceló: ‘Confiem que la investigació arribe fins al final’

López Barceló expressa la seua confiança en què “aquesta investigació arribe fins al final, i que es depuren totes les responsabilitats penals, i per descomptat les polítiques, les quals ja haurien d’haver-se assumit per part del senyor Cotino, qui hauria d’haver abandonat fa molt de temps el seu càrrec com a president de les Corts”.

“Recordem que Cotino -prossegueix-, com a conseller de Benestar Social, hauria d’haver-se eximit de dur a terme canvis normatius previs -en 2007- que de manera directa i objectiva sabia que beneficiarien les empreses de la seua família. Tot aquest entramat dóna la imatge d’una administració al servei d’una xarxa ‘clientelar’ i familiar; els valencians i valencianes necessitem amb urgència una neteja de les nostres institucions començant per la dimissió del president de les Corts”.

Comparteix

Icona de pantalla completa