Diari La Veu del País Valencià
El jutge processa tres exconsellers i 24 exalts càrrecs de Camps
RedactaVeu / Europa Press / València

El jutge instructor del ‘cas Gürtel’ en el Tribunal Superior de Justícia valencià (TSCV) ha processat el diputat ‘popular’ David Serra, tres exconsellers de l’etapa de l’expresident de la Generalitat, Francisco Camps -Alicia de Miguel, Luis Rosado i Manuel Cervera-, i altres 23 persones per adjudicacions des de diferents departaments de la Generalitat a empreses del Grup Correa, majoritàriament a Orange Market S.L.

Així consta en un acte, contra el qual cap recurs, dictat pel magistrat José Ceres, en què es posa fi a la instrucció de la peça 5 del ‘cas Gürtel’, relativa a contractacions entre el Consell, l’empresa dirigida per Álvaro Pérez ‘el Bigotes’ i altres societats del Grup Correa.

En total, el jutge ha decidit processar 27 persones, a qui atribueix presumptes delictes de prevaricació, tràfic influències, falsedat, malversació i frau. Entre els processats es troben Serra -per diverses contractacions de l’Open de Tennis quan era secretari autonòmic d’Esports-, De Miguel -per contractacions en la seua etapa en Benestar Social-, Cervera i Rosado -per contractes relacionats amb l’Hospital Clínic en les seues diferents etapes en Sanitat-.

Al seu costat, la llista s’estén a la que fóra directora general de Promoció Institucional, Dora Ibars, pel muntatge de l’estand de Grans Esdeveniments de Fitur 2009 i la contractació de la Guia de la Comunicació i Memòries USB; a l’exdirectora general del Llibre Silvia Caballer i a l’exdirector de Castelló Cultural Vicente Farnós per contractacions de Programari Lliure i, a més, Farnós per la contractació del X Aniversari de la Societat Projecte Castelló Cultural.

Així mateix, figuren com a processats l’exsecretari autonòmic de Família i Solidaritat Enrique Navarro per contractacions en Benestar Social; l’exdirectora de l’Institut d’Avaluació i Qualitat Educativa i exsecretària autonòmica d’Educació, María Auxiliadora Hernández per dues contractacions originades per l’Institut Valencià per a l’Educació i Qualitat Educativa (Ivece); la gerent de la Fundació Llum de les Imatges, Carmen Díaz, per contractacions de l’entitat en els anys 2005, 2006 i 2008.

El jutge també ha processat la que fóra gerent de la Societat Gestora per a la ‘Imatge Estratègica i Promocional de la Comunitat Valenciana’ Arantxa Vallés, per un acte de la Volvo Oceans Race en la Societat Gestora per a la Imatge Estratègica del País Valencià; l’exdirector d’Assistència Sanitària Rafael Peset, i Pau Aviñó, qui va ocupar un càrrec de la Conselleria de Sanitat, pels Premis Salut i Societat 2006 i 2007.

La llista s’estén també a Enrique Bort, excap de gabinet tècnic de la Societat per a la Seguretat i Promoció Industrial Valenciana (Sepiva); Inmaculada García Pardo, directora general de l’Entitat d’Infraestructures de la Generalitat (EIGE); Paula de Cubes, exassessora de premsa de diversos departaments de la Generalitat; i José María Vidal, qui va ocupar diferents càrrecs en l’Administració i també va treballar per a Orange Market, per un vídeo de parcs empresarials del Sepiva.

Així mateix, figuren com a processats Joaquín Fernando Tomás Font de Mora, exassessor jurídic de Vaersa; Pàtria Callaghan, cap de secció de l’Àrea de Qualitat Ambiental de la Conselleria de Territori; el que fóra cap d’àrea en Vaersa Antonio San Juan; i el llavors director general de Vaersa, Juan Miguel Bellver, per contractacions des de l’entitat amb Orange.

A més, s’ha processat la cúpula de Gürtel, entre ells, Francisco Correa, Cándido Herrero, Pablo Crespo, Álvaro Pérez, conegut com ‘El Bigotes’, Felisa Jordán i Mónica Magariños.

Per contra, el jutge ha deixat fora d’aquesta peça l’exsubsecretari de Sanitat i actual alcalde de Castelló, Alfonso Bataller, en considerar que els contractes que va signar li van venir donats de l’anterior equip; l’exsecretària autonòmica d’Esport Niurka Montalvo; Clara Abellán, de la Conselleria de Benestar Social; i els exresponsables de la Conselleria de Sanitat José Eduardo Clérigues, María Luisa Carrera i María Pilar Adela Ripoll.

Participació de Serra, Alicia de Miguel i exalts càrrecs

Respecte a David Serra, el magistrat estima que malgrat el que ell ha defensat, que era el responsable “real” de les contractacions, ja que era qui les autoritzava com a menors, donava la conformitat als serveis prestats per Orange i va tenir una intervenció “rellevant”. En concret, sobre l’Open de 2007, el jutge considera que va ser ell qui presumptament va negociar amb Orange i va ser el responsable de les “indegudes” contractacions menors.

Per la seua banda, en relació amb Alicia de Miguel, el jutge indica que la seua presumpta participació en la decisió i responsabilitat sobre les suposadament anòmales contractacions investigades no pot excloure’s en aquesta fase processal. Sobre aquest tema, l’excap de gabinet va manifestar reiteradament que va ser De Miguel qui va organitzar els actes, va triar l’empresa i que, fins i tot, va ser ella qui personalment li va presentar a Álvaro Pérez com la persona que s’encarregaria d’organitzar els actes investigats.

Per la seua banda, l’exconsellera va assenyalar en la seua declaració que qui decidia les empreses amb qui contractar era l’Àrea del Gabinet. No obstant açò, les persones d’aquesta àrea amb càrrecs rellevants van manifestar desconèixer com es contractava, amb qui i les raons.

Sobre Luis Rosado i Manuel Cervera, el magistrat assenyala que de l’actuat “cal col•legir” que les contractacions que van fer tots dos van ser “pluralment irregulars, coordinades i dirigides per algú superior a les respectives Direccions Generals, sent sorprenent que per totes elles es facturaren vora 12.000 euros en gran part per Caixa Fixa”.

Invitacions i fraccionament

El jutge estima el mateix ‘modus operandi’ en l’adjudicació de contractes al Grup Correa per part de departaments de la Generalitat. Així, enumera que les societats d’aquest grup es presentaven als procediments negociats de contractació sense publicitat i amb mera invitació; que hi havia fraccionaments intencionals; o procediments negociats amb invitació a societats alienes al Grup en els quals Orange, un temps rellevant abans de la invitació, i donada la seua certa complexitat, ja havia començat amb molta anterioritat a executar la prestació comptant amb la seua adjudicació.

Així mateix, indica que s’utilitzaven tècniques que dificultaven el ja de per si mateix deficitari control i fiscalització de la facturació i contractació, en particular la de naturalesa menor; i la presumpta col•laboració d’empleats públics per a canviar els conceptes de les factures, en algun cas essencials.

Quant a la malversació de cabals, el magistrat afirma que després de l’anàlisi dels corresponents fulls de costos intervingudt en els registres judicials, es desprèn que el valor de cost real dels diferents actes investigats i el valor final facturat, que en ocasions pot comportar un diferencial per al Grup, ascendeix al 100 del percentatge o més.

Comparteix

Icona de pantalla completa