Diari La Veu del País Valencià
El Parc Natural del Penyagolosa en perill per falta de control d’accés
RedactaVeu / València

La diputada autonòmica de Compromís, Mònica Oltra, ve demanant explicacions per les retallades d’atenció als Parcs Naturals, que va tindre com a un punt destacable deixar sense personal la caseta del lloc de control d’accés al Parc Natural del Penyagolosa a l’inici de la Setmana Santa de 2012, període de màxima afluència de visitants.

Sols després de queixes per via parlamentària, es va posar una persona en agost per atendre els visitants, i un full informatiu explicant on havien de ser atesos a partir d’ara (a les noves instal·lacions ubicades darrere del santuari de Sant Joan, no gaire visibles des de les zones d’acampada ni des de Sant Joan).

La caseta tancada venia obrint-se tots els anys, des de març fins a novembre, tots els dies, i era el punt d’informació i control de les desenes de persones que acudien a aquest parc natural. Era el lloc on es tramitaven els permisos per acampar, tant en les zones d’acampada lliure del Planàs, com a la Lloma del Mig, o les dos de la Lloma Velà, pensada per a grups.

Cartell “explicatiu”

L’acampada és permesa sols si abans se signa la sol·licitud, en aquest punt, i per tant, durant Setmana Santa, els centenars de visitants i campistes que han accedit a aquest indret únic, habitual dels campistes, han estat de manera il·legal i sense control, per no poder demanar el permís. Igualment, les situacions de risc i desatenció en una de les zones arbrades més impressionants del territori valencià, ha estat obvia en deixar-los sense cap control.

Oltra ve preguntant els motius pels quals s’ha desmantellat aquest punt, i des del Consell continuen donant evasives “van tancar la caseta en Pasqua, i en cap moment posen una indicació dient que es puguen adreçar a cap altre lloc, ni telèfon, per regularitzar l’acampada. La legislació és molt clara a l’hora de demanar la petició de permisos; per aquesta situació, qualsevol persona haguera pogut estat sancionada per un Agent Mediambiental si aquests hagueren actuat a les males. A més, es deixa sense vigilància i control les instal·lacions (dutxes, sanitaris, paellers, etc.) i també s’incrementa les possibilitats de comportaments inadequats i irrespectuosos amb l’entorn per la manca de controlʺ.

Senyal de “control”

La senyalització d’obligatòria d’aturada i control continua a l’entrada del Parc, però després, la caseta no té cap indicació d’horari o telèfon d’emergències. ʺAquesta retallada econòmica suposa per a l’Administració autonòmica una misèria, però té un efecte demolidor en la conservació de l’entorn, en la seguretat, i en el turisme verd i d’interiorʺ .

Des de fa mesos el Consell està prometent posar un panell informatiu, cosa que a hores d’ara s’ha limitat a un sol foli.

Caseta de control buida

>

El Penyagolosa

Comparteix

Icona de pantalla completa