Diari La Veu del País Valencià
Compromís exigeix al Consell que porte als tribunals a Rajoy
RedactaVeu / València

Segons ha assenyalat Morera “les balances fiscals han demostrat que els valencians i valencianes patim un dèficit fiscal de 2.018 milions. Aquesta xifra podria superar els 5.000 milions si s’utilitzara la metodologia de flux-monetari que avala l’Institut d’Estudis Fiscals i no la que ha utilitzat Montoro. De tota manera, amb les dues metodologies es constata que el nostre és l’únic territori que aporta més del que rep, tot i comptar amb una renda per càpita inferior a la mitjana”.

Així, per a Compromís, davant el menyspreu del govern de Mariano Rajoy, el govern valencià no pot continuar amb l’estratègia de plorar i quedar-se de braços encreuats. És el moment de plantar-se i actuar, Al Consell no li queda altra que recórrer davant els tribunals.

Segons ha explicat Ferri “aquest procediment s’ha d’iniciar amb un requeriment del govern valencià davant el Ministeri d’Hisenda reclamant un finançament just. En cas de no ser atesa la seua sol·licitud en el termini legal de tres mesos, el Consell ha d’interposar una demanda pel procediment contenciós-administratiu”.

Segons Compromís els fonaments legals per a demandar al govern central son: la vulneració dels principis que estableix l’article 2 de la LOFCA respecte al País Valencià, ja que amb la situació actual no existeix ni equilibri econòmic, ni capacitat de finançament de serveis públics fonamentals, ni solidaritat territorial, ni suficiència de recursos per a competències pròpies, ni lleialtat institucional.

Així mateix s’incompleix l’article 15 de la LOFCA, ja que no s’està garantint un nivell mínim de serveis públics. En Educació, Sanitat i Protecció social estan pressupostats 10.088 milions d’euros, mentre els ingressos del sistema de finançament autonòmic es queden en 8.276 milions d’euros, amb la qual cosa se genera un dèficit de 1.800 milions d’euros.

De la mateixa manera el govern de Mariano Rajoy està incomplint la disposició addicional setena de la llei 22/2009 sobre els sistema de finançament de les Comunitats Autònomes que estableix la revisió quinquennal del sistema de finançament, que no s’ha complit ni es té intenció de complir.

Per a Morera “d’igual forma, al marge d’aquest procediment l’Advocacia de la Generalitat també ha d’estudiar si és possible l’obertura de la via constitucional per la vulneració del principi d’igualtat que suposa aquest infrafinançament”.

En base a aquests fonaments legals des de Compromís es considera que a través dels Tribunals es pot exigir al govern central el reconeixement del deute històric generat entre 2002 i 2011 (calculat en 13.500 milions segons la comissió d’experts de Les Corts), una dotació provisional per a l’any 2014 de 1.800 milions per garantir serveis bàsics i que qualsevol revisió del sistema de finançament tinga efectes retroactius a 1 de gener de 2014, perquè no s’ha complit la revisió establida en la llei 22/2009.

Comparteix

Icona de pantalla completa