Diari La Veu del País Valencià
Si vas amb ferry, informa’t correctament

RedactaVeu / ACN / Barcelona / València

Un estudi conjunt elaborat pel RACC i 17 clubs automobilístics europeus més determina que “només en casos excepcionals” els passatgers de ferris estan correctament informats sobre els equipaments de seguretat a bord i els passos a seguir en cas d’emergència.

Per això, l’informe recomana establir normes uniformes a nivell internacional. Entre d’altres, proposa la realització de demostracions en directe sobre com utilitzar les armilles salvavides.

La majoria dels ferris de transport de passatgers amb vehicle inspeccionats compleixen tots els requisits de seguretat. El pitjor valorat és l’Scandola. És propietat de la companyia Transmediterrània i viatja entre València i Sant Antoni de Portmany (Eivissa).

Els inspectors han trobat alguns elements de risc al vaixell ‘Scandola’, construït al 1992 a Xipre, com que els passatgers embarquen per la mateixa rampa que els vehicles, que hi ha sistemes de navegació i seguretat antiquats o la presència de pots de pintura o bassals de gasolina, que, segons assenyala l’estudi, “esdevenen un risc en cas d’incendi”.

En la primera posició de la taula dels 18 ferris estudiats hi figura el ‘Color Màgic’, una embarcació noruega de la companyia Color Line, que navega entre Kiel i Oslo. És un dels pocs ferris que proporciona informació de seguretat detallada als passatgers, remarca l’estudi elaborat pel RACC i altres 17 clubs automobilístics d’Europa integrats al concessionari EuroTest.

Més informació per als passatgers

Precisament, l’informe fet públic aquesta setmana aprofundeix en la necessitat de millorar la informació de seguretat per als passatgers. Així, recomana que s’establisca un seguit de normes uniformes a nivell internacional a través d’Interferry, l’organització internacional de ferris. Entre d’altres, suggereix la incorporació de dades relatives a la seguretat en els bitllets, així com proporcionar instruccions en format àudio, vídeo i imprès en l’idioma local i anglès.

Pel que fa a la seguretat de les embarcacions analitzades, la gran majoria compleixen amb els requisits mínims. Cinc de les set línies de ferri inspeccionades que fan ruta entre ports Estatals -‘Cruise Barcelona’, ‘Visemar One’, ‘Volcán de Tinamar’, ‘Fortuny’ i ‘Abel Matutes’- aconsegueixen una bona valoració, mentre que els ferris ‘Juan J. Sister’ i ‘l’Scandola’ tenen una valoració acceptable.

Una imatge del ferri noruec ‘Color Magic’, el millor valorat d’Europa, segons l’estudi del RACC i altres clubs automobilístics europeus.

El ferri més ben valorat és el ‘Cruise Barcelona’, que cobreix la ruta entre la ciutat italiana de Civitavecchia i Barcelona; obté una valoració de ‘Molt bé’.

Recomanacions de seguretat

L’estudi subratlla que tant la tripulació com els equipaments dels vaixells han d’estar en òptimes condicions per evitar situacions d’emergència i aconsella realitzar simulacres de seguretat freqüentment i vetllar pel manteniment adequat dels equipaments. Malgrat que es dispose de l’ultima tecnologia, el personal a bord ha de saber actuar d’una manera responsable i objectiva.

Els resultats també mostren que l’estat general d’un ferri no depèn únicament de la seua antiguitat. La renovació dels equipaments obsolets i el seu bon manteniment poden allargar la vida útil dels vaixells.

Comparteix

Icona de pantalla completa