Diari La Veu del País Valencià
La meitat dels alumnes d’un taller de Sogorb tenen vinculació amb el PP
RedactaVeu / Castelló de la Plana

El PSPV-PSOE de les comarques del Nord ha denunciat aquest dimecres “un seguit d’anomalies detectades en el procés de selecció” per a participar en dues accions formatives que imparteix el centre Cedes de Sogorb i que gestiona la Diputació de Castelló.

El portaveu socialista en l’Ajuntament de Sogorb i diputat autonòmic, Miguel Ángel Guillén, ha comparegut en roda de premsa acompanyat pel secretari general provincial del PSPV-PSOE de Castelló i portaveu socialista en la Diputació de Castelló, Francesc Colomer, i pel diputat provincial, Juan Miguel Salvador.

Guillén ha indicat que després de les “protestes dels aspirants que s’han quedat fora”, els socialistes han iniciat una labor de recerca per a conèixer com s’ha dut a terme aquesta selecció, “ja que molts dels alumnes participants tenen una clara vinculació amb el Partit Popular”.

El portaveu del PSPV ha apuntat que “entre els requisits que s’exigien per a formar part del taller era el de tenir 25 anys com a mínim, ser parat de llarga durada (un any d’antiguitat) i entre les persones de 25 a 45 anys estar en situació d’exclusió social. No obstant açò l’Ajuntament de Sogorb, “òrgan incompetent, i una vegada ja iniciat el procés de selecció, va aprovar unes bases específiques que indicaven quan es tenia la condició d’exclusió social, amb la finalitat de rebaixar els requisits exigits i crear així ‘un vestit a mida’ perquè certes persones tingueren accés al mateix, tot i que en realitat no es troben en aquesta situació”.

Guillén ha remarcat que “la Diputació no hauria de permetre aquesta manera d’actuar i més quan el vicepresident de la Institució, Miguel Barrachina, és regidor en el consistori de Sogorb”, al mateix temps que ha criticat que “en l’acta de la Junta de Govern de l’Ajuntament de Sogorb, en la qual es van aprovar les noves bases, ni tan sols figuren les mateixes, per la qual cosa la publicitat ha sigut nul•la”.

En aquest sentit, el també diputat autonòmic ha explicat que “en aquells casos on els aspirants tenen més puntuació en els criteris objectius (un barem de cinc punts), en l’entrevista (la part discrecional per a baixar o pujar llocs en la llista d’admesos) obtenen menor puntuació i viceversa”. “A més, -continua Guillén- van haver-hi alumnes que, tenint informació privilegiada, van presentar amb antelació la documentació i uns altres tan sols van tenir de termini un dia per a fer-ho”. “També els llistats remesos pel Servef, quatre per plaça de les onze per curs, van facilitar en un primer moment els 44, però com no apareixien els que ells volien, van sol•licitar nous llistats fins que van aparèixer els noms que els interessava”, insisteix.

Així mateix, Guillén ha denunciat que “el PSPV va demanar una Comissió Extraordinària Informativa per a veure la documentació dels certificats d’exclusió social exigida per als aspirants d’entre 25 i 45 anys, però ens han vetat l’accés a la informació, que l’hem sol•licitadas fins a quatre ocasions”. Una altra de les qüestions que criden l’atenció és que si el requisit és estar un any en situació de desocupació, en cap lloc consta acreditat que les persones seleccionades hagen estat aquest període en atur. I, finalment, una altra flagrant il•legalitat és que entre els seleccionats hi ha una persona que ni tan sols figura en cap dels llistats facilitats pel Servef.

La presidenta de NNGG de Sogorb i la filla de l’exregidor del PP

El portaveu socialista en l’Ajuntament de Sogorb ha posat l’accent que “arran de totes aquestes anomalies se’ls ha permès participar en el taller d’ocupació a la presidenta de NNGG de Sogorb; la filla d’un exconcejal de Sogorb; la filla d’una vocal del Comitè Executiu Local del PP; una candidata del PP de Navaixes; un nebot de la regidora de Benestar Social; una germana d’una regidora del PP de Navaixes; la filla d’un conegut empresari de la localitat i una parent propera a una tècnic dels serveis socials”. “Tots aquests amb certificat d’exclusió social dubtós”, afig.

Guillén ha destacat que “quasi la meitat de les persones que participen en el taller tenen una clara vinculació amb el PP. “Per açò, denunciem que no hi ha hagut transparència en el procés de selecció i que molta gent que sí reunia els requisits s’han quedat fora de manera injusta. “No s’han respectat les regles del joc, perjudicant als qui més ho necessitaven i s’han utilitzat diners públics sense transparència”.

Compareixença del conseller

Atès que no ha trobat resposta a les seues peticions en l’Ajuntament ni en la Conselleria, el diputat autonòmic ha anunciat una sèrie d’iniciatives parlamentàries, com la compareixença del Conseller competent, perquè aclarisca els dubtes sobre el procés.

Per la seua banda, Colomer ha ressaltat que “cal impulsar mesures per a combatre l’atur, però respectant sempre la igualtat d’oportunitats, per la qual cosa no pot fer-se amb les cartes marcades”. “Els poders públics han de dedicar-se a mitigar aquesta xacra de la desocupació, però sense pràctiques caciquils”.

Finalment, el diputat Juan Miguel Salvador ha recordat que Sales ahir en el ple va afirmar que els cursos impartits pels centres Cedes són gestionats per la Diputació, per la qual cosa “no s’entén la intromissió de l’Ajuntament de Sogorb en el procés de selecció”.

Comparteix

Icona de pantalla completa