Diari La Veu del País Valencià
L’ONU dóna 90 dies per a mesures a les víctimes del franquisme
RedactaVeu / ACN / València

L’Organització de les Nacions Unides (ONU) ha donat a partir d’aquest dimecres un termini de 90 dies a l’Estat espanyol per dir quines mesures prendrà per assistir les víctimes del franquisme.

Aquesta és la principal conclusió d’un informe que ha presentat El Grup de Treball sobre les desaparicions forçades o involuntàries de l’ONU després de la seua visita a territori espanyol del 23 al 30 de setembre del 2013. L’informe detalla una sèrie de recomanacions per al govern espanyol, a qui demana que assumisca la seua “responsabilitat” i faca una política “col•laboradora” per saber què va passar.

L’informe assenyala que amb les obligacions de la Declaració sobre la protecció de totes les persones contra les desaparicions forçades i del dret internacional, l’Estat “ha d’assumir la seua responsabilitat i un rol de lideratge” i dur a terme una política d’Estat “comprensiva, coherent, permanent, cooperativa i col•laboradora”, que permeta als familiars dels desapareguts durant la Guerra Civil i la dictadura saber què va passar amb els seus éssers estimats i recuperar les seues restes. “És urgent que l’Estat fixe com una prioritat la cerca de la veritat i en particular sobre el parador de les persones desaparegudes”, s’afirma en el text.

El grup de treball ha enviat al govern espanyol una quarantena de recomanacions, relacionades amb la creació d’Un pla d’investigació i d’una comissió de la veritat, de personament dels jutges a les fosses, els nens robats, investigacions d’ofici, col•laboració amb altres estats, i que es proporcionen recursos per aplicar la Llei de memòria històrica.

Així mateix, li ha demanat que en un termini de 90 dies a partir d’aquest dimecres presente un cronograma on s’indiquen les mesures que es duran a terme per implementar les seues recomanacions, les dates previstes per aplicar cadascuna d’aquestes mesures i també les dates previstes per concloure amb el compliment a les recomanacions.

El líder del grup de treball, Ariel Dulitzky, ha dit que esperen continuar amb el diàleg i la cooperació que han tingut fins ara amb el govern espanyol. I ha afegit que estan oberts sobre “les millors formes” d’adoptar les seues recomanacions.

Comparteix

Icona de pantalla completa