Diari La Veu del País Valencià
El govern espanyol injecta a Defensa 914 milions per a armament

El BOE arreplega un Reial decret Llei que concedeix dos crèdits extraordinaris al Ministeri de Defensa que sumen uns 914 milions d’euros. Aquest tipus de normes, que haurien de limitar-se a assumptes d’urgència (lloc que esquiven el tràmit parlamentari complet), són ja una tradició de les vacances d’estiu.

Com els indults en Setmana Santa, el Govern ha aprovat un Reial decret Llei per a concedir crèdits extraordinaris a aquest ministeri en els últims tres estius. El de 2012, aprovat al setembre, va ser el més quantiós: 1.783 milions. El de 2013, aprovat a la fi de juliol, va ser de 877 milions.

El crèdit aprovat hui té dues partides: despeses relatives a ensinistrament i allistament de la Força Conjunta, de 30 milions i mig; i pagament d’obligacions corresponents a programes especials d’armament, de 866,6 milions. Aquesta justificació, la dels pagaments pendents per a material avançat, és la que s’ha donat de forma idèntica en l’aprovació dels reials decrets de cada any, malgrat que es tracta de partides que s’arrosseguen des de fa diversos exercicis i que, encara així, no s’inclouen en els pressupostos inicials.

Així, gràcies a aqueixos crèdits extraordinaris i a altres ampliacions del pressupost que no es justifiquen amb detall, la despesa efectiva del Ministeri de Defensa poc té a veure amb el que es pressuposta -i, per tant, s’anuncia- abans d’arrancar l’any.

Al 2012 es varen pressupostar 6.316 milions i es varen gastar més de 9.000, amb el que el cost va ser superior al de 2011 en plena ona de retallades.

Al 2013 es varen pressupostar 5.900 milions i es varen gastar 7.860, un augment de quasi dos mil milions.

2014 va partir amb un pressupost de 5.745 milions. Al juny de 2014, aqueixos comptes han crescut ja 592 milions, als quals cal sumar-los el crèdit extraordinari publicat hui al BOE. En total, i a quatre mesos d’acabar l’any, suma més de 7.250 milions d’euros.

Article publicat en El BOE nuestro de cada dia.

Comparteix

Icona de pantalla completa