Diari La Veu del País Valencià
Els valencians, grans consumidors de cafè
RedactaVeu / València

Sabies que el cafè podria alleujar el mal de cap? I que podria prevenir malalties neurodegeneratives? Coneixies que pot reduir la pressió arterial i neteja els vasos sanguinis? I saps que el consum de cafè podria augmentar el rendiment esportiu?

Aquestes i altres conclusions científiques han sigut arreplegades en una col•lecció de fitxes titulades “Aprenent sobre el cafè…”, recentment publicades pel Centre d’Informació Cafè i Salut (CICAS), i que, de forma clara i senzilla, expliquen als consumidors els efectes que la ingesta moderada d’aquesta beguda té en la salut segons les dades extretes d’estudis internacionals publicats en revistes d’ampli reconeixement científic com Circulation: Heart Failure o The New England Journal of Medicine, entre d’altres.

Aquesta informació pot resultar de gran interès per a la gran majoria de la població atès que, segons dades del CICAS , al 87% dels valencians els agrada el cafè, el 90% ho consumeixen diàriament, quasi 9 de cada 10 (86%) associen el seu consum a estar amb gent, ja siguen amics, companys, o família, i un 74% consideren que el seu consum moderat és un hàbit saludable, encara que, només el 24% saben que pot reduir el risc de diabetis per exemple o pot prevenir altres malalties.

Els beneficis del cafè, a un clic

Donada l’amplia informació científica existent sobre els beneficis que el consum moderat de cafè exerceix sobre la salut, el CICAS ha publicat la primera sèrie de fitxes “Aprenent sobre el cafè…”, disponible en el seu web www.cicas.es, on els ciutadans poden conèixer les respostes a preguntes tan habituals com m’ajuda el cafè en la conducció?, quins són els efectes de la cafeïna?, si he patit un infart, he de deixar de prendre cafè?, puc consumir cafè si tinc la tensió alta?…

En la col•lecció s’arrepleguen diferents evidències científiques que demostren que el consum moderat de cafè té efectes beneficiosos sobre la salut com l’estudi publicat en la revista The New England Journal of Medicine que posa de manifest que aquelles persones que consumeixen cafè diàriament redueixen el seu risc de mort per malaltia cardiovascular, respiratòria, ictus, diabetis, infeccions i lesions.

“El cafè i el cor” respon a les qüestions que molts consumidors d’aquesta beguda es fan sobre els problemes cardiovasculars; al que dóna resposta, entre uns altres, un estudi publicat en la revista de la American Heart Association (AHA), Circulation Heart Failure, que demostra l’efecte cardioprotector del cafè ja que ho associa a una disminució del risc a desenvolupar insuficiència cardíaca. De fet, la pròpia Fundació de l’Estat espanyol del Cor afirma que el consum de cafè redueix el risc de mort pel seu efecte cardioprotector.

El cafè i el cervell

Sobre els efectes del cafè en l’alerta i en les malalties neurodegeneratives dóna resposta la fitxa “El cafè i el cervell”. Diversos estudis demostren que el consum responsable i moderat de cafeïna millora el rendiment cognitiu , la capacitat d’alerta, atenció i concentració, fets d’especial interès en la conducció , aspecte en el qual està demostrat que consumir una tassa de cafè millora el control en la velocitat i els moviments del cotxe.

I, quins efectes té el cafè sobre les malalties neurodegeneratives? Aquesta és una altra de les preguntes incloses i a la qual es respon a través de diferents recerques que conclouen que el contingut d’antioxidants del cafè exerceix un efecte protector enfront d’un nombre de malalties en les quals està implicat l’estrès oxidatiu de les cèl•lules com les patologies cardiovasculars o les de neurodegeneratives, com el Parkinson o l’Alzheimer.

Com afecta el consum de cafè en els esportistes és una altra de les qüestions que es planteja en “El cafè i l’esport”. Referent a açò, existeixen evidències que el cafè pot millorar la velocitat i la potència en esforços curts però intensos i que millora la resistència a la fatiga.

Pel que fa a “El cafè i la seua cafeïna”, el consum moderat d’aquesta substància (300 mg o tres-quatre tasses de cafè diàries), a més de tenir efectes positius sobre el rendiment mental, l’alerta i la concentració, pot formar part d’un estil de vida saludable, actiu i d’una dieta equilibrada.

Quedem a prendre un café?

El 87% dels valencians declaren que els agrada molt o bastant el cafè. El desdejuni és el principal moment de consum del dia, encara que el 75% també ho consumeix després de dinar i el 70% afirma que no concep “una bona sobretaula” sense cafè.

Referent a açò, els valencians posen de manifest el caràcter socialitzador del cafè ja que associen una tassa de cafè a moments de tertúlia, com la sobretaula (el 92% dels enquestats) o a una xerrada entre amics (el 80%). A més, el 77% afirma que utilitzen l’expressió “quedar per a prendre un cafè” independentment de si després el prenen o no.

Però, com els agrada als valencians el cafè? La majoria prenen el cafè edulcorat amb sucre (el 70%) o amb sacarina (16,5%).

Fonamentalment, el 82% dels valencians afirmen que consumeixen cafè per gust, perquè la seua aroma i el seu sabor resulten plaents, encara que gran part dels consumidors assenyalen també els avantatges dels seus efectes estimulants. Així, el 74% assegura que quan condueixen, el cafè els ajuda a mantenir-se alerta i estar més atents; el 63% afirma que en el treball, quan necessiten concentrar-se, prendre una tassa de cafè els ajuda a rendir millor i fins i tot el 61% afirma que “fins que no prenc un cafè al matí no sóc persona”.

El Centre d’Informació Cafè i Salut (CICAS) és una entitat de caràcter científic que el seu objectiu és difondre informació rigorosa i nova sobre el cafè i els efectes beneficiosos que el seu consum moderat té per al nostre organisme.

Comparteix

Icona de pantalla completa