Diari La Veu del País Valencià
El País Valencià líder en destrucció d’empreses
RedactaVeu / València

El portaveu adjunt socialista en les Corts, Francisco Toledo, ha denunciat que en 2013 el país Valencià ha sigut, “capdavanter destacat en destrucció d’empreses” i s’ha situat “per damunt del doble de la mitjana estatal”, segons les dades del Directori Central d’Empreses (DIRCE) de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) fetes públiques aquest mes, amb més de 1.800 empreses de diferència de la següent comunitat i amb una de cada quatre empreses desaparegudes en l’últim any a l’Estat espanyol que ha sigut valenciana.

Toledo ha subratllat que s’ha superat notablement la mitjana estatal en les tres demarcacions: Alacant, -1,1%; Castelló, -1,7%; i València, -2,5%. De les 337.161 empreses que hi havien en el DIRCE 2013, han desaparegut en un any 6.306 empreses, la qual cosa suposa una pèrdua de l’1,87% de les empreses existents. “Amb aquestes dades la Comunitat supera en més del doble la mitjana estatal de destrucció d’empreses que ha sigut del 0,87%”, ha advertit Toledo.

Emprenedors

Les dades també constaten “el fracàs” del Consell en el seu foment de l’emprenedoria, en ser el País Valencià “capdavanter destacat en pèrdua d’empreses sense assalariats”, ja que una de cada dues empreses d’aquest tipus que han desaparegut a l’Estat espanyol en 2013 era valenciana. D’aquesta manera, la comunitat també se situa com a “capdavantera destacada en destrucció d’empreses sense assalariats.

Les dades del DIRCE són “igualment desastroses” en aquesta activitat econòmica. De les 178.310 empreses sense assalariats que existien al País Valencià en el DIRCE 2013, en un any s’han perdut 4.149 empreses, la qual cosa suposa una pèrdua del 2,32%. “Amb aquestes dades la Comunitat supera en més de quatre vegades la mitjana estatal que s’ha situat en el 0,54%”, ha denunciat el diputat socialista.

Per açò, el portaveu adjunt ha insistit que “aquestes dades constaten el fracàs de la política del Consell en la seua política d’emprenedoria, plena de xerrameca però falta d’idees i de pressupost”.

La pèrdua de control valencià d’alguns bancs afecta el crèdit

Grans empreses

D’altra banda, respecte a les empreses de més de 5.000 treballadors, el País Valencià també és capdavanter en perdre 2 de les 6 empreses que tenia d’aquest tipus, la qual cosa suposa un 33% menys.

Així mateix, ha lamentat que aquest mateix resultat es repeteix en les empreses de 1.000 a 4.999 treballadors, ja que “mentre a Espanya creix el nombre d’empreses d’aquest tipus i creix a Astúries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Múrcia, i País Basc, al País Valencià perdem 1 de les 43 empreses que tenia”.

Polítiques del Consell

Finalment, Toledo ha assegurat que “aquest resultat global tan negatiu és conseqüència d’una conjunció de factors que són responsabilitat del Consell: les enormes retallades pressupostàries als sectors productius, els impagaments multimilionaris que asfixien les empreses, la falta de polítiques que fomenten el creixement i la falta de crèdit a xicotetes i mitjanes empreses”. Un factor, aquest últim, que al País Valencià “és més greu que en la resta de l’Estat espanyol amb la pèrdua de control valencià en Bancaixa, CAM i Banc de València”, ha indicat el portaveu adjunt socialista en les Corts.

De la mateixa manera, Toledo s’ha dirigit al president de la Generalitat, Alberto Fabra, per a demanar-li que aplique “polítiques i programes reals que ajuden al foment de l’ocupació” i que deixe de presentar plans d’ocupació com el primer Programa d’Ocupació Pública per a Actuacions en el Mitjà Natural, realitzat hui en Villamarxant, en el Parc Natural del Túria, ja que “posteriorment es demostren no serveixen per res”. En aquest sentit, Toledo ha recordat els “estrepitosos fracassos” del pla d’ocupació conjunta de les tres administracions i del pla d’ocupació juvenil promoguts pel mateix Fabra, aquest últim amb una “ínfima” execució pressupostària.

Comparteix

Icona de pantalla completa