Diari La Veu del País Valencià
El CVC constata el fracàs de l’aplicació de la LUEV

RedactaVeu / València

Aquesta setmana el Consell Valencià de Cultura (CVC) ha publicat un informe on analitza l’ensenyament en valencià en nivells no universitaris i el resultat no ha agradat al Partit Popular que, a través del conseller que ells mateixos van proposar per a la institució, ha estat l’únic vot en contra que ha tingut l’informe.

I és que les conclusions després dels 30 anys de l’aprovació de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià no són encoratjadores per a la societat valenciana. En aquests 7 punts de cites textuals trobareu la situació que descriu l’informe:

1- “Podem afirmar que, malgrat el creixement de la demanda, en aquests 30 anys només s’ha aconseguit que, ara per ara, el 29% de l’alumnat reba l’ensenyament en valencià”.

2- “Gairebé dues generacions d’alumnes han passat pel sistema educatiu sense que la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià s’haja aplicat en tota la seua extensió”.

3- “Difícilment podríem trobar cap persona que s’haja pogut escolaritzar en valencià des dels tres anys fins al final d’un cicle formatiu o d’una carrera universitària.”

4- “Aquesta situació s’ha agreujat en els últims cursos amb la introducció del Decret de Plurilingüisme”.

5- “Cal assenyalar que la recent aprovació de la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (LOMQE) i la seua aplicació a partir del curs 2014 – 2015 no milloraran, segons sembla, l’accés del nostre alumnat a l’ensenyament en valencià”.

6- A la ciutat de València, “en 13 anys l’ús del valencià s’ha reduït en 10 punts”. A més, la supressió de línies públiques “afecta molt negativament l’ensenyament en la nostra llengua”.

7- Es constata que les zones castellanoparlants del País Valencià han deixat d’estudiar el valencià o simplement no l’han estudiat mai, cosa que vol dir que no compleixen amb els objectius de l’escolarització obligatòria que demana conèixer per igual les dues llengües oficials.

El secretari del CVC i col·laborador de La Veu Jesús Huguet

Davant aquest panorama, el CVC interpel·la al govern d’Alberto Fabra a aplicar mesures, tals com:

– “Increment de l’ensenyament en valencià, el que exigeix ​​una revisió dels programes per a tot el sistema, per conquerir els objectius de coneixement de les dues llengües oficials”.

-“Es necessita urgentment un pla estratègic de docència del valencià, en tots els àmbits, de l’escola elemental a la universitat”.

– Implementar “un model lingüístic que supere les anomenades zones de predomini lingüístic, basat en la immersió lingüística en valencià i en l’ensenyament d’una o més llengües estrangeres, que es plantege des de la utilització d’aquesta nova llengua en àrees no lingüístiques i d’acord amb el model denominat Aprenentatge Integrat de Continguts i Llengües Estrangeres”.

– Que s’atenga “la demanda on es produeix, sobretot en els trams inicials d’infantil, però també en ESO, batxillerats, cicles formatius o universitat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa