Diari La Veu del País Valencià
Curiosity compleix dos anys a Mart
RedactaVeu / EP / Madrid / València

El 6 d’agost de 2012, amb gran ovació en el control de la missió en el Laboratori de Propulsió a Raig (JPL) de la NASA, el rover posava la seua estructura sobre la roja superfície del cràter Gale, en el planeta veí. Allí, Curiosity ha protagonitzat fites, com la perforació de tres roques amb un trepant, que van permetre determinar l’habitabilitat de Mart en el passat.

Concretament, l’anàlisi de les mostres trepades va revelar que la zona va ser, uns milers de milions d’anys abans, un entorn habitable amb aigua prou benigna com per a beure. Era un sistema de llacs i rius capaços de suportar formes de vida simples.

Aquesta troballa es reforçarà en els pròxims anys, quan Curiosity arribe a la seua destinació final: la muntanya Sharp. Un pujol de més de 5 quilòmetres d’altura encara per explorar, les capes del qual poden contenir restes de vida passada.

Actualment, el rover es troba a una mica més de 2 quilòmetres de distància de la muntanya, on s’espera que arribe a la fi d’aquest mes d’agost. Quan els complete, el seu contaquilòmetres en sumarà 12, la distància total recorreguda en aquests dos últims anys.

Al llarg d’aquests dos anys també s’han produït algunes sorpreses desagradables. Per exemple, el terreny accidentat a l’interior del cràter Gale ha fet efecte en les rodes del Curiosity , que a la fi de l’any passat va començar a acumular mosses i bonys a un ritme “preocupant”, segons la NASA.

Açò ha portat els experts a reorganitzar la ruta marciana que havien preparat per al rover, fent-li, fins i tot, tornar cap arrere en el seu camí. Actualment, els operadors asseguren que aquest aspecte “ja està controlat”. “És un problema, però és alguna cosa que podem manejar i podrem continuar amb la missió tal com volíem”, ha apuntat Vasavada a ‘Space.com’.

De la mateixa manera, l’agència espacial nord-americana ha hagut de solucionar sobre la marxa errades en el programari de Curiosity, que s’han resolt amb actualitzacions ràpides. Sense conseqüències sobre les labors del vehicle.

Esperant el nou rover en 2020

Dies abans d’aquest aniversari, la NASA va anunciar que planeja llançar un rover de Mart en 2020, la base del qual està inspirada en gran manera en Curiosity. En aquest sentit, Vasavada ha indicat que al seu equip “li encantaria donar la benvinguda a aquesta missió” des de Mart.

Malgrat açò, ha reconegut que és “molt probable” que en sis anys Curiosity “ja estiga retirat a casa”.

Comparteix

Icona de pantalla completa