Diari La Veu del País Valencià
S’individualitzen les condicions de treball al País Valencià
RedactaVeu / València

Durant els primers set mesos de 2014 s’han signat al País Valencià un total de 151 convenis col•lectius, dels quals 36 són de nova creació. Segons CCOO PV, “és important ressaltar” que d’aquests, “solament dos són d’àmbit sectorial, per tant els 34 restants corresponen a convenis col•lectius d’empresa”.

Les demarcacions centrals registren 63 convenis, les del Sud 60 i les del Nord del País Valencià 17, mentre que són 11 els convenis d’àmbit autonòmic.

Si bé el ritme de negociació s’ha vist frenat respecte a l’any anterior -durant 2013 ja s’havien signat 220 convenis per aquestes dates- “açò no ha sigut obstacle perquè els convenis de nova creació es mantinguen pràcticament en els mateixos nivells” -36 d’enguany, un 24% del total, enfront dels 38 de 2013, un 17%- apunta CCOO PV en el comunicat.

El secretari d’Acció Sindical de CCOO PV, Jaume Mayor, destaca que la reforma laboral “ha forçat els processos de negociació a través de la regulació de la ‘ultractivitat’ -pròrroga dels convenis-, la qual cosa “obliga a la signatura de molts d’ells abans de la finalització dels terminis legals, imposant la devaluació de les condicions laborals en no pocs casos”.

Despenges de conveni

Un altre dels mecanismes molt utilitzats des de la reforma laboral de 2012, segons les mateixes fonts sindicals, és la inaplicació de convenis, “que permet que les empreses deixen d’aplicar el conveni col•lectiu sectorial de referència, fonamentalment en matèria salarial”.

Així, en el que portem de 2014, s’han registrat 177 inaplicacions, una mica menys que durant el mateix període de 2013 –amb 229-.

Mayor explica que tots dos mecanismes establerts per la legislació, la negociació de convenis d’empresa i la inaplicació del conveni sectorial, tenen un objectiu: “Pretendre buidar de contingut la força vinculant dels convenis col•lectius sectorials i la individualització de les condicions de treball”.

La legislació ha previst el mecanisme d’inaplicació del conveni per als casos en els quals l’absència de representació sindical en empreses de grandària reduïda no impedisca modificar les condicions bàsiques en la relació laboral, per exemple el salari.

Comparteix

Icona de pantalla completa