Diari La Veu del País Valencià
Demanen que no s’òbriga el període de caça

RedactaVeu / València

Ecologistes en Acció del País Valencià, ha sol·licitat a la Conselleria de Medi Ambient la suspensió “urgent” de la mitja veda, que comença el pròxim 10 d’agost, per les condicions de “sequera extrema” que pateix tot el territori valencià.

Així ho ha apuntat en un comunicat en el qual assenyala que, utilitzant el dret de petició, s’ha dirigit en un escrit a la Conselleria de Medi ambient en el qual exposa que actualment el territori valencià “es troba suportant un dels períodes més secs coneguts, amb una falta de precipitacions totalment excepcionals, la qual cosa fa que la situació estiga afectant ja greument les muntanyes i boscos, i tota la fauna associada”.

A més, afig que des de fa anys es confirma el descens d’algunes poblacions d’espècies sotmeses a l’activitat cinegètica en la mitja veda, com la Tórtora europea (Streptopelia turtur) i altres com la becada.

L’organització ecologista recorda que diverses lleis com la Directiva Europea d’Aus en el seu article 7.4, o la Llei 42/2007, del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat en els seus articles 2,52.1, i 62.2, “estableixen la protecció d’aquestes espècies en condicions extraordinàries”. Així mateix, afig que també la Llei 13/2004, de 27 de desembre, de Caça del País Valencià estableix en el seu article 48 que per raons d’urgència, davant cicles meteorològics extrems, epizooties, i altres circumstàncies extraordinàries i imprevisibles, “la Conselleria competent en matèria de caça podrà dictar vedes temporals extraordinàries”.

Imatge de vinyes seques aquest estiu al País Valencià. Foto: La Veu

Ecologistes en Acció considera que davant el cicle meteorològic “extrem” en el qual ens trobem, “dins de les condicions extraordinàries es podria considerar perfectament la suspensió de la mitja veda”. En aquesta línia, argumenta que, fins i tot des de sectors cinegètics, “es considera preocupant el desenvolupament d’aquesta pròxima temporada cinegètica i com la sequera podria afectar espècies com la Perdiu Roja”.

Per aquests motius, l’organització ecologista ha sol·licitat que amb “caràcter urgent se suspenga la mitja veda en tot el territori del País Valencià, per les condicions excepcionals que s’estan donant”. També ha sol·licitat que, segons es desenvolupen les condicions climàtiques en els següents mesos, “s’estudien les condicions per a establir un període de veda reduït extraordinari”.

En tot cas, reclama que no s’amplien els períodes habituals de la temporada de caça, com s’ha establit en la recent Ordre 12/2014, de 5 de juny, de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi ambient, per la qual es fixen, per a la temporada 2014-2015, “els períodes hàbils i normes de caça al País Valencià i la resolució de 30 de juny de la directora general del Medi Natural pel qual s’estableix el calendari de la mitja veda”.

Comparteix

Icona de pantalla completa