Diari La Veu del País Valencià
140 milions de pèrdues citrícoles per al PV pel veto de Rússia a les importacions
RedactaVeu / València

L’organització agrària ha fet aquestes afirmacions després d’elaborar un informe que es basa en dades de l’IVEX, l’IVACE i Cambra de València, en què xifra les pèrdues que patirien els productors en 140 milions d’euros.

Les exportacions agroalimentàries del País Valencià amb destinació a Rússia s’han duplicat en els últims cinc anys –de 67 a 138 milions d’euros en 2012– atribuïdes principalment al creixement de la classe mitjana i a la reducció d’impostos en productes agrícoles –del 13,2 al 10,8 de mitjana–.

Els aliments ja representen aproximadament un quarta part de les exportacions totals i destaquen les fruites, a distància, així com olis, carns, preparacions alimentàries, llegums i hortalisses.

El president d’AVA, Cristóbal Aguado subratlla que “l’agricultura valenciana seria una de les més damnificades per la seua condició eminentment exportadora i pel lideratge en sectors crítics i en el del caqui”.

L’organització agrària reclama a les autoritats europees i espanyoles que prenguen mesures amb caràcter urgent per a fomentar les exportacions alimentàries cap a altres destins.

47 milions en exportacions citrícoles a Rússia

Per la seua banda, la Unió de Llauradors del País Valencià ha expressat la seua “preocupació” pel veto de Rússia a la importació de productes agrícoles procedents de la Unió Europea, entre ells les fruites i hortalisses, durant tot un any i amb entrada en vigor des de hui dijous. Només en les exportacions citrícoles el valor ja és de 47 milions d’euros sobre un total de 138 en el conjunt de l’agroalimentació.

Segons la Unió, el mercat rus ha sigut un “mercat emergent” en els últims anys i, “per exemple, al País Valencià el valor de les exportacions agroalimentàries a Rússia ascendeix a una quantitat de vora 138 milions d’euros, dels quals 99 corresponen a fruites; 29 a llegums i hortalisses i 10 a conserves vegetals i sucs”.

El País Valencià va exportar a Rússia en 2012 unes 141.000 tones de fruites i hortalisses. El cultiu més afectat per aquest veto seria el dels cítrics, ja que segons dades de 2012 el valor de les exportacions cap a Rússia va suposar una facturació de 47 milions d’euros, amb un augment del 32% respecte a l’any anterior. La pròxima campanya, en cas de mantenir-se el veto, podria complicar-se si no es pot exportar a Rússia.

Segons dades de l’IVEX corresponents a 2012 els principals productes valencians exportats són els productes ceràmics (26% del total i creixement del 27%), juntament amb les fruites (+7%) i automòbils (-23%) representen un 51% del valor total exportat. Destaca el dinamisme de les hortalisses amb taxa d’augment del 95%, en comparació a la dada provisional de 2011.

La Unió “lamenta” que “una vegada més” el sector agrari “siga objectiu de les disputes polítiques entre la Unió Europea i altres països i que com a conseqüència de l’anterior els agricultors siguen els qui patisquen les mateixes”.

Comparteix

Icona de pantalla completa