Diari La Veu del País Valencià
Demanen la inconstitucionalitat de la Llei valenciana de vies pecuàries
RedactaVeu / València

Ecologistes en Acció considera que la preservació de la xarxa de vies pecuàries és una peça clau per a l’efectivitat del dret a gaudir d’un medi ambient adequat. Argumenta que “a més de ser imprescindibles per al manteniment i la recuperació dels mètodes ramaders més sostenibles”, compleixen una “valuosíssima funció com a corredors ecològics i el seu valor històric i cultural és innegable”.

L’organització ecologista denuncia que l’article 27.3 de la Llei valenciana 3/2014, de vies pecuàries, ja en vigor, “contradiu frontalment” i de “manera insalvable” per via interpretativa la legislació bàsica aplicable, “amb un sentit i un abast totalment oposats” a allò que s’ha establert per la Llei estatal 3/1995.

Ecologistes en Acció recorda que ja hi ha hagut resolucions judicials contràries a plantejaments d’aquesta nova Llei valenciana com és la incompatibilitat de les vies pecuàries amb l’establiment de vials sobre aquestes.

Trànsit de vehicles de motor no agrícoles

El Tribunal Suprem (TS) ha interpretat la normativa bàsica i rebutja de ple que en les vies pecuàries el trànsit de vehicles de motor no agrícoles puga ser un ús habitual. Per això, considera que l’ús de viaris és incompatible amb la vies pecuàries, ja que tals usos han de ser “d’acord amb la seua naturalesa i les seues finalitats, donant prioritat al trànsit ramader i altres usos rurals, i inspirant-se en el desenvolupament sostenible i el respecte al medi ambient, al paisatge i al patrimoni natural i cultural, característiques absents en l’ús de viari”.

Segons l’entitat ecologista, en aquesta nova normativa, “en compte de lluitar contra els usos incompatibles amb les vies pecuàries i establir les mesures de protecció i restauració que la situació valenciana requereix, el legislador autonòmic ha optat per admetre’ls de forma general i indiscriminada en els trams de vies pecuàries que travessen sòls urbans”. Així, no sols es legalitzen els usos motoritzats indeguts sinó que aquests s’autoritzen de forma absoluta i incondicionada (amb l’únic límit d’una teòrica prioritat del pas de bestiar) sempre que travessen nuclis urbans, polígons industrials i urbanitzacions.

Això, segons Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció i ateses les condicions de dispersió de l’urbanisme valencià, que ha esguitat el territori d’actuacions d’edificació, “pot tenir unes dimensions catastròfiques per a la integritat i idoneïtat de la xarxa de vies pecuàries”.

Per a Ecologistes en Acció resulta molt aclaridor el contingut de l’informe de contestació a les al•legacions presentades a l’Avantprojecte de Llei en la fase d’audiència ciutadana. En el tràmit parlamentari el PP va admetre una esmena de Compromís, “una de les poques esmenes admeses a l’oposició parlamentària, que va assumir els plantejaments de la Unió de Llauradors i Ramaders en eixe sentit”.

Per aquestes raons, irregularitats i incompatibilitats amb la legislació estatal, de rang superior, Ecologistes en Acció ha sol•licitat que s’interpose recurs d’inconstitucionalitat “per infracció de l’article 149.1.23a de la Constitució, en relació amb els articles 45 i 46 d’aquesta”.

Una Llei “perfectament prescindible”

La Llei 3/2014 valenciana de vies pecuàries és “perfectament prescindible”, perquè “no suposa cap avanç ni millora” respecte de la Llei 3/1995, bàsica estatal, sinó que suposa un autèntic retrocés.

Ja en les dos legislatures anteriors el partit en el Govern va tramitar sengles Avantprojectes de Llei de vies pecuàries, que no van arribar al tràmit parlamentari per esgotar-se la legislatura, però en les quals no es va atrevir a plantejar incompliments tan greus de la Llei 3/1995 com els que s’han aprovat ara.

Petició a la Defensora del Poble

Comparteix

Icona de pantalla completa