Diari La Veu del País Valencià
Els campaners del Micalet realitzen el tradicional ‘repret de campanes’
RedactaVeu / EP / València

Els campaners del Micalet de la Catedral de València realitzaran aquest diumenge, dia 9 d’agost, el tradicional ‘repret de les campanes’ o estret dels caragols dels jous de fusta de les campanes per a fixar-les més, una activitat que duen a terme el 10 d’agost, dia que la tradició medieval situa com el més calorós de l’any, i que coincideix amb la festivitat litúrgica de Sant Llorenç, segons fonts de l’Arquebisbat.

L’altes temperatures d’aqueix dia fan que els ferros que fixen les campanes a les seues ‘truges’ o jous de fusta estan dilatats al màxim, i “per tant, es poden estrènyer una mica més, fixant millor la peça”, ha explicat el president de l’associació ‘Campaners de la Catedral de València’, Francesc Llop.

Així, les campanes seran alçades de menor a major pels campaners, que estrenyeran els ferros que fixen les peces als jous de fusta, i una vegada finalitze l’operació, la campana major de la torre del Micalet, coneguda com ‘La Maria’, serà voltejada a mà sobre les 18.00 hores, per a anunciar “que tot ha eixit bé”.

Antigament, el volteig de la campana major sola anunciava la mort d’un cardenal, arquebisbe o canonge, però “el 10 d’agost només pot assenyalar que ha acabat el repret”, ha explicat.

Igualment, les campanes de la Catedral de València seran voltejades a mà el pròxim 15 d’agost, seguint una composició establida en el segle XVIII pel canonge de la Seu, Teodosio Herrera, per a commemorar la solemnitat litúrgica de l’Assumpció de la Verge, a l’advocació de la qual està dedicada el temple catedralici.

Comparteix

Icona de pantalla completa