Diari La Veu del País Valencià
’25 anys de MIMs, 25 anys de grans records’

RedactaVeu / Sueca

Amb el lema ’25 anys de MIMs, 25 anys de grans records’, la Mostra Internacional de Mim a Sueca celebrarà aquest setembre, del dimecres 17 al diumenge 21, el seu quart segle d’història. Per aquest motiu, tornarà a programar alguns dels mítics espectacles que al llarg de cinc quinquennis s’han estrenat o programat durant el festival. Muntatges que ja formen part de la memòria teatral dels seus espectadors i que, o bé encara estan en cartell, o bé s’han reposat i ampliat per a l’ocasió.

Com explica el director del MIM, Abel Guarinos, és “una edició commemorativa i festiva que pretén ser un homenatge al públic i al millor del teatre de gest. El públic podrà reviure l’emoció que al seu moment li va produir el descobriment de determinades propostes artístiques i podrà recomanar, amb coneixement de causa, determinats espectacles als seus amics i coneguts”

Malgrat que, òbviament, és impossible integrar en cinc dies tots els espectacles imprescindibles i d’èxit que ha tingut la història del festival, Guarinos indica que ”sí que són tots els que estan”. És així com el públic d’aquesta nova edició té l’oportunitat de veure des del mític clown americà Avner Eisenberg ‘The eccentric’, que torna a portar a Sueca Desafiant la gravetat, espectacle estrenat a Broadway fa ara trenta anys i que s’ha convertit en un dels referents del MIM, fins al divertit 666 d’Yllana, estrenat a la 9a edició del festival (1998). A més del ja clàssic 666, la companyia madrilenya visita el MIM també amb el seu últim treball, The Gagfather, un homenatge al cinema negre que viatja als baixos fons per a reflexionar amb humor sobre el bé i el mal. Al costat d’aquests muntatges, els espectadors podran gaudir també de l’imaginatiu Ras!, de la companyia suecana Maduixa Teatre, que es va presentar en la 20a edició “mimera”, ara fa cinc anys, i que no ha parat de girar per tot Europa i Amèrica, o endinsar-se en el gènere operístic a través de l’humor i la música ‘a cappella’ de la companyia catalana Cor de Teatre i la seua Operetta. Un espectacle el germen del qual, Hop!, es va presentar en la 17a Mostra de MIM (2006), en el qual es fonia l’òpera i el teatre gestual d’humor interpretat per 7 magnífics actors-cantants i que recala ara a Sueca amb altra passada de rosca i amb 22 actors-cantants. I en aquest context, destaquen també Els Balls d’escorta de la Mare de Déu que interpreten Els Tornejants de Sueca en un espectacle amb diferents danses guerreres medievals teatralitzades. Danses que van ser presentades a la 15a edició del MIM (2004) i que un any més tard Sueca va recuperar com a part de la seua tradició ja que, durant segles, havien precedit la imatge de la Mare de Déu de Sales durant la processó del 8 de setembre.

“De la mateixa manera en què podem escoltar diverses vegades un mateix CD que ens agrada -apunta Abel Guarinos-, podem veure, al llarg de la nostra vida, diverses vegades un mateix espectacle que ens haja emocionat o divertit d’una manera especial, sobretot si es tracta d’espectacles tan contrastats a tot el món com la majoria dels que tindrem enguany al MIM”.

Una edició carregada d’espectacles de sala i d’espectacles de carrer, amb la intenció d’arribar a tots els públics i de festejar així, públicament, l’arribada als 25 anys. Amb aquest objectiu, precisament, s’emmarquen les actuacions de carrer de la jove companyia valenciana La Fam, que porta a Sueca La guillotina de Marat/Sade amb una estètica molt personal; de la reconeguda companyia catalana Comediants, que presentarà 25 anys de MIM, vine a bufar el pastís; de l’artista italià Marco Carolei i el seu muntatge Capocómico; de la francesa Claire, que desembarca amb el seu Vaixell d’arena i altres peces com El somriure del nàufrag i De passeig; de la Bella Tour amb l’espectacle que porta el mateix nom; de la companyia madrilenya HURyCAN, que aterra per primera vegada a la Comunitat Valenciana amb dues impactants peces de dansa: Te odiero i Je te haime; o de la companyia basca Teatre Salitre, que torna al MIM amb Rico, rico, rico, que va triomfar, fa ara 25 anys, a la 5a edició del festival.

Promoció de companyies valencianes

A més del leit motiv commemoratiu i de records, la 25a Mostra Internacional de Mim a Sueca seguirà servint de plataforma de promoció a les companyies valencianes, algunes de les quals estrenaran en primícia els seus nous espectacles, com és el cas dels alacantins Lucas Locus i la seua Habitació 801, evolució d’una peça breu, La ment de Vicent, que va estrenar fa tres anys el MIM i que reflexiona sobre la bogeria; i dels valencians del Circ Gran Fele, Premi Nacional de Circ del Ministeri de Cultura, entre altres mèrits, que estrenarà en el MIM el seu últim muntatge La mòmia.

Amb la lògica excepció dels espectacles que ara s’estrenaran a la nova edició del MIM, tots els altres muntatges, a més d’haver triomfat anteriorment al festival, han passat per escenaris tan prestigiosos de teatres i festivals com el Teatre del Liceu de Barcelona, el Teatre Nacional de Catalunya, el Fringe Festival de Nova York (USA), el Théâtre Nouvelle Génération de Lió, el Theatre Antoine de París, el Minetta Lane de Nova Cork o el Festival Humorologie de Bèlgica, entre molts altres.

Posarà la guinda al pastís d’aquesta celebració del gest l’exposició ’25 anys de MIMs, de carícies i de records’, que convertirà la Sala Municipal d’Exposicions Els Porxets de Sueca en el recinte on es podran trobar molts dels records que han acompanyat la història del festival.

La Mostra Internacional de Mim a Sueca està organitzada i patrocinada per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sueca, Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, CulturArts Generalitat i Fundació Bancaixa, Diputació de València i INAEM-Ministeri de Cultura, amb la col·laboració de diverses empreses valencianes. En la seua especialitat, està considerada com un dels tres festivals de teatre gestual i corporal més importants d’Europa, juntament amb el festival MANYAGUES de Periguéux (França) i el London Acarone Festival (Anglaterra).

Comparteix

Icona de pantalla completa