Diari La Veu del País Valencià
Acord urgent per esmenar els PGE amb necessitats del PV

RedactaVeu / València

El secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, ha avançat que proposarà “a tots els diputats i diputades valencians” en el Congrés, “de tots els partits polítics”, un “acord” per a acabar amb la “discriminació” del País Valencià per part del Govern estatal en matèria d’inversions i que els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) de 2015 “s’allunyen d’eixa situació”.

Puig ha assegurat que la trobada ha servit per a “planificar en el nou curs les urgències que té la Comunitat” en aquest àmbit i per a defensar “les inversions justes” per aquesta autonomia en els pròxims PGE. Després d’açò, ha explicat que el consens que planteja tindria com a base “el document presentat per les organitzacions empresarials” del País Valencià reclamant més inversions de l’Executiu estatal i que estarà encaminat “a presentar esmenes” perquè els PGE de 2015 arrepleguen “les exigències i necessitats” d’aquesta autonomia.

“No podem permetre un any més que Mariano Rajoy condemne la Comunitat Valenciana”, ha assenyalat el responsable socialista, qui ha afirmat que “a més d’una alternança higiènica” davant el PP, aquest territori “necessita que hi haja punts d’acord i de diàleg” que elsituen “amb visibilitat en el context espanyol”.

Així, ha instat a portar endavant l’”acord entre tots els diputats i diputades valencianes” en el Congrés per a “exigir que els PGE de 2015 tinguen almenys el percentatge d’inversions de l’Estat per a la Comunitat que correspon a la seua població”. “2015 és per als valencians fonamental, no podem començar partint de la llosa de la discriminació en la inversió pública”, ha plantejat.

Ximo Puig ha considerat que una “base bona” per a aconseguir dit consens pot ser el que plantegen els empresaris valencians en aquest sentit, tenint en compte que es tracta d’”una proposta oberta”. “Nosaltres compartim en gran manera el document i Fabra diu que també”, ha ressaltat, a més d’apuntar que d’aquesta forma “també es podria acabar amb la contradicció del PP de dir una cosa ací i una altra a Madrid”.

Puig ha comentat que els PGE de 2013 i 2014, amb Rajoy, han sigut “els pitjors de la història de la Comunitat, amb una inversió “del 6 per cent tot i que correspondria passar del 10 per cent” i ha ressaltat les inversions del Govern de Zapatero. D’aquesta manera, ha manifestat que s’està veient que aquesta regió “està francament discriminada per la inversió pública” de l’Estat i ha lamentat “la feblesa institucional i la falta de lideratge” d’aquesta autonomia.

El responsable del PSPV ha destacat que açò “afecta el quefer diari” d’aquest territori, a la pèrdua de llocs de treball –ha apuntat que “cada any s’estan perdent 25.000 ocupacions segons càlculs del Ministeri de Foment– i a la seua economia, que “es ressent”. En aquesta línia, ha advertit que “a la inversió zero s’ha de sumar la pèrdua d’inversió d’entre 400 i 500 milions a l’any”.

‘Suport ple’

Per la seua banda, Rafael Simancas ha expressat el “suport ple” del grup socialista en el Congrés a les “justes reivindicacions” del PSPV per a aconseguir unes inversions “equilibrades” i “justes” per al País Valencià “que impulsen creixement econòmic i ocupació”. Així, ha anunciat que “la primera interpel·lació” que el seu grup parlamentari plantejarà a Pastor en el nou curs polític serà sobre les inversions de l’Estat en aquesta autonomia, “la més castigada en termes econòmics per la caiguda d’inversions estatals en matèria d’infraestructures i transports”.

El portaveu socialista, que ha advertit quela circumstància porta a “pèrdua de competitivitat i d’ocupacions”, ha xifrat en un 29 per cent la caiguda d’inversions del grup Foment en aquest territori en els PGE de 2014 respecte als de 2013 i ha precisat que en Aena va ser del 90%; en Adif, del 41%; en Ports, del 56%; en Renfe, del 48%, i en Carreteres, del 35%. Simancas ha avançat també que el PSOE demanarà la compareixença del nou Comissari de Transports en el Parlament Europeu “perquè adone del ritme inversor en el Corredor Mediterrani”.

Comparteix

Icona de pantalla completa