Diari La Veu del País Valencià
La Baixada de Raiers de Coll de Nargó celebra el quart de segle
Ara Andorra / RedactaVeu / Coll de Nargó

La Baixada de Raiers de Coll de Nargó celebra enguany el seu 25è aniversari. L’ofici dels raiers es va acabar cap als anys 30 del segle passat, coincidint amb la construcció dels embassaments, que va fer impossible el descens pel riu. Coll de Nargó és l’única població de la conca del Segre que un dia a l’any recorda aquest ofici de transportar troncs, que havia estat molt important per al poble i del qual vivien moltes famílies.

Els encarregats de recuperar la tradició havien estat raiers, d’altres n’eren fills o néts i junts van decidir, fa 25 anys, no deixar morir l’ofici i convertir la Baixada de Raiers en una festa tradicional. Una festa que recorda a les noves generacions d’on es ve, com els padrins treballaven la fusta i com de dura era la seva professió. L’esdeveniment comença dies abans, preparant els trams i anant a buscar les redortes, per tal que el dia de la baixada només calga enraiar.

Una de les particularitats que té la Baixada de Nargó és que no recorda només els homes i el seu ofici, sinó que també és una festa en homenatge a les dones dels raiers, amb una ofrena floral a una font del poble dedicada a elles, per reconèixer la seva tasca al capdavant de la casa, el camp i els fills mentre els homes eren fora.

Actes programats

Per celebrar els 25 anys, l’Associació de Raiers de la Ribera del Segre ha organitzat, per als dies 15 i 16 d’agost, diversos actes per donar a conèixer la tradició. Aquest divendres tindrà lloc una obra de teatre infantil a càrrec de Les Tastacontes, mentre que dissabte se celebrarà la tradicional baixada.

La jornada començarà amb un esmorzar i l’enraiada a les 10 del matí. L’arribada dels rais està prevista cap a les 12 hores als Clops de Fígols, i a continuació hi haurà un dinar popular. Després dels tallers infantils i dels jocs populars, es farà l’ofrena a la font de la Dona del Raier, i tancarà la celebració el concert del grup El Darrer Tram, que es va formar el 2011 exclusivament per presentar l’obra El cançoner del rai de l’escriptor de Coll de Nargó Marcel Fité.

Els raiers de Coll de Nargó mantenen estretes relacions, entre moltes altres, amb representants dels ganxers del País Valencià -com ara l’Associació Cultural de Maeros del Xúquer (ACMX)- des de l’estiu de 2012, moment en què es va presentar durant la celebració de Trobada Internacional celebrada a Pobla de Segur (Lleida), la candidatura de l’activitat del transport fluvial de fusta per al seu reconeixement com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO.

Comparteix

Icona de pantalla completa