Diari La Veu del País Valencià
Interns del CIE Sapadors denuncien agents de Policia per pallisses i insults

RedactaVeu / EP / València

Tres interns del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de Sapadors a València han denunciat en l’última setmana haver rebut agressions físiques i verbals per part d’agents de Policia en tres instàncies judicials, segons ha informat en un comunicat la Campaña CIE No.

Els denunciants, de nacionalitat marroquina i de 21, 26 i 19 anys relaten agressions, tracte discriminatori, insults i agressions en denúncies formulades el 3 d’agost davant el jutjat d’instrucció número 7 de València; el 8 d’aquest mes davant el número 12 i el 9 davant el 13, segons la documentació facilitada per l’entitat. Tots ells relaten tenir testimonis de les situacions que els han portat a interposar la denúncia.

Agressions i al·lusions menyspreadores a l’olor corporal

En la primera, l’intern assegura que el mateix 3 d’agost, durant l’hora del desdejuni, un agent de policia -que feia “al•lusions contínues i menyspreadores a la seua olor corporal i origen ètnic”- el va colpejar en distintes parts del seu cos amb ajuda d’un altre que l’immobilitzava. Així mateix, descriu insults i vexacions. En aquest cas, afirma que els agents mancaven d’identificació encara que diu poder reconèixer-los.

En la segona denúncia, un altre intern assegura haver rebut agressions físiques en un parell d’ocasions i insults racistes de forma continuada, agressions i amenaces. Un tercer immigrant circumscriu els fets en l’1 d’agost, quan dos interns van discutir sense que arribaren a barallar-se i la policia va avisar els antidisturbis.

Assistit en l’Hospital

Aquesta persona, que afirma que es trobava en el menjador parlant amb un company, explica que va qüestionar que un agent el fera callar i a continuació el van subjectar entre diversos antidisturbis i el van traure del menjador a espentes, el van colpejar en repetides ocasions i el van portar a la cel•la d’aïllament. Segons la seua versió, va haver de rebre assistència mèdica en el Servei d’Urgències de l’Hospital Peset per fortes contusions al canell i el genoll.

Els tres denunciants han sol•licitat que s’investiguen els enregistraments del sistema de vídeo vigilància dels dies i les hores assenyalades, que es cite a declarar els agents identificats, que es procedisca a la suspensió cautelar de funcions dels policies fins a l’esclariment dels fets, que se suspenga cautelarment l’expulsió i que es cite a declarar a ells mateixos i els testimonis.

Segons la Campanya pel tancament dels Centres d’Internament per a Estrangers, en l’últim any les persones internes en Sapadors han interposat més de trenta denúncies davant el jutjat per presumptes agressions policials. L’entitat apunta que la situació és “insostenible” i exigeix que s’adopten “mesures immediates per a garantir que fets tan greus com aquests no tornen a ocórrer i que s’engeguen els mecanismes necessaris per a garantir una investigació real del cas sense que es perjudiquen les persones que han interposat les denúncies, ni els testimonis presencials”.

Comparteix

Icona de pantalla completa