Diari La Veu del País Valencià
Els agricultors exigeixen una reunió amb Fabra pel veto rus

RedactaVeu / EP / València

El president d’AVA, Cristóbal Aguado, ha afirmat que des del sector agrícola valencià estan “molt descontents amb les atencions que els polítics estan donant al sector agrari”, després del veto rus a les importacions de productes agroalimentaris europeus, i per la situació de sequera en el camp valencià.

En aquest sentit, el president de la Unió de Llauradors, Ramón Mampel, ha instat el president de la Generalitat, Alberto Fabra, a concertar una reunió amb el sector per a tractar aquestes qüestions perquè “fins ara no hem tingut cap reunió”.

Així s’han pronunciat tots dos dirigents del sector agrari valencià després d’una reunió que han mantingut amb el secretari general del PSPV, Ximo Puig, en la qual també han estat presents el president de les cooperatives hortofrutícoles estatals, Cirilo Arnandis; el secretari general d’UPA-PV, Rafael Cervera; el secretari general del Comitè de Cítrics, José Martínez; i el secretari general d’AVA, Juan Salvador.

Polítics: ‘Menys vacances i estar en el treball quan cal’

Aguado ha recordat als representants polítics que deixan de dir que “si agost és un mes de vacances”, perquè “s’està en el treball quan fa falta” i les reunions sobre sequera “fan falta són quan fan falta”, ha remarcat.

Mampel, d’altra banda, ha destacat que les pèrdues pel veto rus ascendeixen a prop de 138 milions per a l’agricultura valenciana i només el sector hortofrutícola són vora 100 milions. En aquesta línia, Aguado ha advertit que “els que paguem els plats trencats som els agricultors, als quals se’ns anuncien ajudes que són insuficients”.

Per açò, segons ha indicat el president d’AVA, reclamen una “negociació diplomàtica i política” enfront del veto rus i per a açò exigeixen portar aquest assumpte al Congrés i a Brussel•les.

Excedents de producció

Preguntats pels excedents de la producció per no vendre a Rússia, Aguado ha comentat que “es pot donar algun quilo al Banc d’Aliments i per a caritat” però “estem parlant de tants quilos que és impensable i pot ser un factor distorsionador de la indústria”.

Pel que es refereix a la sequera, Cristóbal Aguado ha lamentat que fa deu anys que adverteixen de la necessitat de mesures i que no s’han pres. Ara cal “córrer més” perquè la sequera és “escandalosa”, ha apuntat.

D’altra banda, en roda de premsa després de la trobada, Puig ha anunciat que el grup socialista en les Corts presentarà, al llarg d’aquest dijous o del dilluns, una petició de convocatòria de la Diputació Permanent per a tractar l’assumpte del veto rus a les importacions de productes agroalimentaris europeus i també la situació del camp valencià afectat per la sequera.

El dirigent socialista ha assenyalat també que demanaran una comissió permanent en el Parlament valencià perquè la Conselleria facilite informació sobre com repercuteix en l’agricultura valenciana el veto rus.

Ximo Puig ha apostat, així mateix, per concertar trobades amb diputats en el Congrés i amb eurodiputats per a tractar de “visibilizar la situació de l’agricultura valenciana”.

El secretari general, a més, ha acusat el Govern valencià “d’estar de vacances” i ha criticat que “no es reunisca amb els afectats, ni hi haja cap tipus de posició davant el Govern estatal”. Estan “com si no passara res”, ha lamentat.

Comparteix

Icona de pantalla completa